Hlavní obsah

Islámský stát buduje v Evropě síť zabijáků, tvrdí zadržený německý džihádista

Novinky, jem
Brémy

Islámský stát (IS) mění strategii. A pro Evropu to není dobrá zpráva. Příchozí džihádisty z Evropy neposílá především na bojiště v Sýrii a Iráku, ale systematicky je rozmisťuje na starém kontinentu tak, aby mohl provést koordinované útoky na civilisty. Deníku The New York Times to prozradil jeden z navrátivších se zradikalizovaných mladíků.

Harry Sarfo na záběru z propagandistického videa Islámského státu

Článek

Harry Sarfo se z německých Brém vydal do Sýrie na území ovládané Islámským státem loni. Na cestu vyrazil s dalším německým radikálem. Věřili, že vyslyšeli svaté volání a jdou vykonat Alláhovu vůli.

Když ale po čtyřech dnech cesty konečně dorazili na místo, čekalo je překvapení; maskovaný příslušník tajné služby Islámského státu pro ně měl jiný úkol.

„Řekli nám, zda by nám nevadilo vrátit se do Německa, protože to je to, co zrovna potřebují,” vzpomínal pro The New York Times (NYT).

„Vždycky říkali, že chtějí něco, co se bude odehrávat najednou. Chtějí hodně útoků ve stejnou dobu v Anglii, Německu a Francii,“ popsal Sarfo. Po návratu do Evropy byl zatčen a rozhovor poskytl z cely věznice v Brémách.

S Francií není problém

„Vysvětlili mi, že v Německu nemají dost lidí. Na začátku prý nějaké měli, ale jeden po druhém se zalekli, vyděsili se. A stejné to bylo v Anglii,“ vzpomíná Sarfo v textu, který NYT nadepsal „Jak tajná sekce IS vytvořila globální síť zabijáků”.

Ve Francii to je však prý jiné. „Můj přítel se zeptal na Francii a oni se začali smát. Ale opravdu smát, až jim tekly slzy. Pak řekli, o Francii se nebojte, tam není problém,“ dodal německý džihádista.

To bylo v dubnu 2015, sedm měsíců před útoky v Paříži, které byly největším poválečným masakrem v dějinách Francie. Několik atentátníků na různých místech francouzské metropole zabilo 13. listopadu 130 lidí.

Foto: Dabiq

Islámský stát zveřejnil fotografie útočníků z Paříže.

Sarfo nyní čeká ve věznici s nejvyšší ostrahou na soud a rozhodl se, že než před něj předstoupí, promluví prostřednictvím amerického listu o tom, co Islámský stát chystá. Vylíčil i setkání s jedním z velitelů teroristů předtím, než se vrátil do Německa.

„Mluvil otevřeně. Řekl nám, že mají spousty lidí žijících v evropských zemích, kteří čekají na rozkaz zabíjet Evropany,“ líčil.

Přijímač jako na vojnu

Radikálové, kteří plánovali cestu na území Islámského státu, byli nejprve vyzváni, aby si koupili zpáteční letenku do Turecka a po návratu předstírali, že byli pouze na dovolené. Když se dostali na území IS, čekal je stejný přijímač jako v armádě – vyšetření lékařem, fyzické testy, odběr krve a odebrání otisků prstů. Pak přišel na řadu pohovor.

„Pokládali mi normální otázky jako jak se jmenujete, kdo je vaše matka, odkud pochází vaše rodina, co jste studoval, jaký máte titul, jaké máte ambice nebo čím byste se rád stal,“ vzpomínal Sarfo. Pak prý následovala samotná instruktáž k cestě zpět do Německa.

Návrat do Evropy

IS podle něj vybudoval vlastní zpravodajskou síť zvanou Emni, což je cosi jako kombinace domácí a zahraniční rozvědky. O její existenci nedávno psal i americký The Washington Post či britský The Guardian.

Právě Emni podle západních zpravodajských služeb organizuje export teroristů do západních zemí. Sarfo tvrdí, že má dokonce své „oddělení pro evropské záležitosti“, které prý zosnovalo útoky v Paříži a Bruselu.

Foto: Mapy.cz

Útoky ve Francii

Nedávné atentáty jednotlivců podle něj vůbec nemusejí být dílem osamělých vlků, jak by se mohlo zdát.

Emni prý s nově zradikalizovanými evropskými islamisty navazuje spojení prostřednictvím takzvaných „čistých spojek“, o nichž západní zpravodajské služby nevědí, a řadoví bojovníci tak dostávají instrukce přímo v Evropě.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Reuters a ČTK/AP

Červencové útoky v Německu

Džihádisté, kteří se do Evropy vypravují po výcviku na území IS, jsou podle Sarfa rozřazováni do malých skupin podle národnosti a jazyků, jimiž mluví. Dopředu nevědí, s kým dalším je IS do Evropy vyšle. Své komplice poznají obvykle až těsně předtím, než se vydají na cestu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám