Hlavní obsah

Virus západonilské horečky se znovu objevil v Srbsku, jedna žena zemřela

Bělehrad

V Srbsku se opět objevil virus západonilské horečky. Zatím jsou registrovány tři nakažené osoby, přičemž jedna zemřela. Informovala o tom v pondělí srbská agentura Beta s odvoláním na sdělení Ústavu veřejného zdraví Srbska.

Foto: Profimedia.cz

Minulý týden byl virus západonilské horečky zjištěn při pravidelné kontrole i u komárů v Bělehradu.

Článek

"Jsou zaznamenány tři případy onemocnění západonilskou horečkou, včetně jednoho smrtelného případu u 81letého pacienta, který lze dát do souvislosti se západonilskou horečkou," citovala agentura z prohlášení ústavu.

Dva případy nakažení tímto virem byly podle Bety zaznamenány v Jihobanátském okruhu v severosrbské autonomní oblasti Vojvodině. Třetí se vyskytl v Mačvanském okruhu, který na východě Srbska přiléhá k hranicím s Bosnou.

Bělehradská média minulý týden ve čtvrtek informovala, že virus západonilské horečky je opět v Srbsku a že byl při pravidelné kontrole už zjištěn i u komárů v hlavním městě. Upozornila také, že je jen otázkou času, kdy se nemoc objeví u lidí.

Podle listu Blic byla západonilská horečka poprvé v Srbsku zaznamenána v roce 2012, kdy na ni zemřeli přinejmenším tři lidé. Následující rok nemoci podlehlo 25 nakažených.

Onemocnění způsobuje flavivir označovaný jako západonilský virus, který přenášejí komáři. Inkubační doba se pohybuje od tří do 14 dnů. Virus může dětem, starším osobám a lidem s oslabeným imunitním systémem způsobit encefalitidu či meningitidu. Při závažném onemocnění hrozí u rizikových pacientů i smrt.

U zdravých lidí nemoc často vyvolá jen příznaky připomínající chřipku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám