Hlavní obsah

Atentát v Somálsku má třináct obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišo

Nejméně 13 lidí v neděli zahynulo a 20 bylo zraněno při útoku komanda islamistické milice Šabáb na ústředí somálského úřadu pro vyšetřování CID v centru Mogadiša. Agentura DPA s odvoláním na policii napsala, že přepadení provázely exploze dvou sebevražedných útočníků. Podle ministerstva vnitra je mezi mrtvými i sedm členů komanda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Atentát Aš-Šabábu na budovu somálského úřadu pro vyšetřování Video: Reuters

 
Článek

Akci zahájil sebevražedný atentátník, který najel s autem plným výbušnin do brány a odpálil se. Po další explozi pak do objektu vtrhli ozbrojenci. Podle svědků byla střelba slyšet nejméně ještě půl hodiny po začátku.

K přepadení policejní centrály se záhy přihlásily milice Aš-Šabáb, které usilují o svržení somálské prozápadní vlády.

Aš-Šabáb je napojený na teroristickou síť Al-Káida, v Somálsku chce zavést islámské právo šaría.

Foto: Farah Abdi Warsameh, ČTK/AP

Somálští vojáci u vraku auta použitého při sebevražedném atentátu před budovou somálského úřadu pro vyšetřování CID v Mogadišu

V roce 2011 se vojákům mise Africké unie (AMISOM) podařilo milice Aš-Šabáb vytlačit z hlavního města a později z většiny jižního a středního Somálska, jež předtím ovládal.

Radikálové ale dál útočí. Poslední útok se odehrál před pěti dny, kdy dva sebevražední atentátníci zabili nejméně 13 lidí u mezinárodního letiště v Mogadišu. Vzbouřenci cílili na základnu sil Africké unie, napadají je už od minulého roku a zabili přitom desítky vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám