Hlavní obsah

Italové od čtvrtka zachránili 6000 migrantů

Řím

Italská pobřežní stráž zachytila od čtvrtka do neděle u libyjského pobřeží na šest tisíc migrantů. Pobřežní stráž na svém twitterovém účtu také oznámila, že z moře vyzvedla i dva utopené uprchlíky, napsala agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchrana 128 migrantů z lodi ve Středozemním mořiVideo: Reuters

 
Článek

Záchranné lodě hlídkující u libyjského pobřeží narazily v neděli ráno na čtyři gumové čluny a rybářskou loď, všechny přetížené uprchlíky. Záchranné operace pokračovaly i v poledne. Počet zachráněných zatím nebyl zveřejněn, humanitární organizace na pomoc migrantům překonávajícím moře Moas ale oznámila, že její loď Responder zachránila víc než 700 lidí, což by od čtvrtka zvýšilo počet migrantů zachycených na moři na víc než 6000.

„Zachránili jsme z moře pět běženců, tři z nich jsme oživili, dva byli mrtví,” uvedla italská pobřežní stráž k jedné ze záchranných akcí na Twitteru.

Sardinský tisk v neděli uvedl, že od sobotního odpoledne se k břehům Sardinie dostalo 40 alžírských běženců ve třech člunech.

Podle poslední zprávy Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky dorazilo od začátku roku k italským břehům víc než 89 000 běženců, většinou ze subsaharské Afriky, což víceméně odpovídá počtu 93 000 uprchlíků zachycených za stejné období v loňském roce.

Ve Středozemním moři se za tuto dobu utopilo víc než 3000 běženců, což je o více než 50 procent více než za stejné období v loňském roce, oznámila Mezinárodní organizace pro migraci (IOM)

Reklama

Výběr článků

Načítám