Hlavní obsah

Islamistický terorismus dorazil do Německa, prohlásil bavorský premiér

Islamistický terorismus je podle bavorského premiéra Horsta Seehofera v Německu a politici musejí odpovědět na obavy veřejnosti o bezpečnost a znepokojení z imigrace. Bavorský ministr vnitra pak po posledních útocích ve spolkové republice žádá zpřísnění kontrol přicházejících uprchlíků a důslednější deportace migrantů, kteří spáchali trestný čin.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Bavorský premiér Horst Seehofer

Článek

„Každý útok, každý teroristický čin, i kdyby byl pouze jediný, je příliš. Islamistický terorismus dorazil do Německa,“ prohlásil v úterý Seehofer  na tiskové konferenci.

Vláda podle něj musí udělat pro ochranu obyvatelstva vše, co je v jejích silách. Útoky z minulého týdne podle něj zasáhly Bavorsko do srdce.

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann v reakci na čtyři útoky z posledního týdne, z nichž tři měli na svědomí žadatelé o azyl, prohlásil, že „politika otevřených dveří nesmí pokračovat". Herrmann zároveň vyzval k posílení policejní přítomnosti v ulicích.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Reuters a ČTK/AP

Červencové útoky v Německu

Podle něj musejí úřady už při první kontrole příchozích běžence jednoznačně identifikovat, a pokud to nebude možné, například kvůli ztraceným cestovním dokladům, tak je nevpustit do země. „Musíme zabránit nelegální a nekontrolované imigraci,“ řekl zemský ministr.

Zároveň vyzval k důslednějšímu vypovídání těch uprchlíků, kteří se v Německu dopustí trestného činu. „Není možné, abychom nadále zastavovali deportace kvůli zdravotnímu stavu (migrantů),“ řekl.

Herrmann také chce posílit policejní přítomnost na veřejnosti. „Pro bezpečnost je třeba silná a viditelná policie,“ řekl. Počet policistů, které by chtěl nasadit, neupřesnil. Slíbil ale, že bavorská vláda poskytne policii lepší vybavení.

Při útocích, z nichž první se odehrál 18. července, zemřelo deset lidí a desítky dalších byly zraněny. V Německu kvůli tomu sílí nespokojenost s dosavadní vstřícnou politikou kancléřky Angely Merkelové k migrantům. Do Německa jen za loňský rok dorazilo víc než milión běženců, převážně ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku.

Reklama

Výběr článků

Načítám