Hlavní obsah

Německá policie zadržela kamaráda mnichovského střelce

• Aktualizováno

Mnichovská policie zadržela v souvislosti s páteční střelbou v okolí obchodního centra Olympia 16letého afghánského mladíka, kterého podezřívá z napomáhání střelci Davidu Sonbolymu. Ten zavraždil devět lidí, než spáchal sebevraždu.

Foto: AP

Kolemjdoucí natočil Sonbolyho při střelbě. Záběr z pátku 22. července

Článek

Podle webu deníku Bild se mladík policii sám přihlásil hned po útoku s tím, že pachatele zná. Při výslechu se však ukázalo, že jeho výpověď obsahuje rozpory.

V neděli večer proto speciální komando mladíka zadrželo v mnichovské čtvrti Laim.

Bild uvedl, že oba mladíci se znali z psychiatrické léčebny v Harlachingu a sdíleli i vášeň v hraní počítačových stříleček. Podle policie znal afghánský chlapec některé detaily útoku a mohl vědět o chystaném plánu na atentát předem.

„Vzali jsme ho k výslechu. Domníváme se, že jde o možného komplice, protože o činu ví spoustu věcí,“ řekl státní zástupce Thomas Steinkraus-Koch. Na mladíka byla uvalena vyšetřovací vazba.

Policisté podle Bildu prověřují zejména variantu, že mladík se mohl nějakým způsobem podílet na facebookové výzvě, která Sonbolymu sloužila k nalákání co největšího počtu lidí do restaurace McDonald´s, před níž zahájil palbu, uvedl Bild.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám