Hlavní obsah

Mnichovský střelec se inspiroval Breivikem, zhlédl se v masových vrazích

– Mnichov • Aktualizováno

Mladík, který v pátek navečer v Mnichově zastřelil devět lidí, se zhlížel v pachatelích podobných masakrů. Jedním z nich byl norský pravicový extremista Anders Behring Breivik. Německý teenager íránského původu vraždil v den pětiletého výročí tragédie v Norsku.

Foto: Repro Bild.de

Německá média zveřejnila fotografii, na níž má být David Ali Sonboly, který v Mnichově zavraždil devět lidí.

Článek

Byl to "klasický čin rozzuřeného střelce", řekl mnichovský policejní prezident.

Mladík, kterého média jmenují jako Davida Aliho Sonbolyho, podle agentury dokonce používal Breivikovu podobenku jako hlavní fotku na svém účtu v aplikaci Whatsapp. Breivik 22. července 2011 v Oslu a na ostrově Uttoya zavraždil 77 lidí. Paradoxní je, že se stavěl do role ochránce civilizace před přistěhovalci, jakými byla i rodina mnichovského útočníka.

Foto: Lise Aserud/NTB scanpix, Reuters

Anders Behring Breivik

Vrah byl rodilým Němcem s dvojím občanstvím. Kromě německého měl ještě íránské. [celá zpráva]

Mladý muž se očividně na útok připravil. U sebe měl podle policie více než 300 nábojů a své oběti k restauraci McDonald’s zlákal prostřednictvím facebookového účtu vedeného pod ženským jménem. [celá zpráva]

V batohu však neměl jen další munici, ale i knihu o masakrech střelnou zbraní ve školách nazvanou Proč děti zabíjejí: jak přemýšlejí školní střelci. Podle německého ministra vnitra Thomase de Maiziéra se na čin připravoval. Policie v jeho počítači také našla řadu her, jejichž náplní bylo hlavně zabíjení nepřátel.

Mladík střílel z Glocku ráže 9mm. Povolení k pistoli neměl a policie její původ teprve zjišťuje, sériové číslo na ní bylo vybroušeno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kolemjdoucí natočil útočníka při střelběVideo: AP

Útočník cílil na mladé lidi, osmi z devíti obětí bylo nanejvýš 21 let. Samotný střelec se v jednu chvíli přiznal svědkům, že se mstí za šikanu, kterou sedm let podstupoval, pravděpodobně mezi vrstevníky.

Maiziére potvrdil informace policie, totiž že nic nenasvědčuje tomu, že by byl útočník napojen na mezinárodní terorismus. Policisté nepracují ani s verzí, že by šlo o politicky motivovaný čin. Mladík posléze spáchal sebevraždu ranou do hlavy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám