Hlavní obsah

Migranti se vydali pěšky z Bělehradu k hranicím Maďarska

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad/Budapešť

Asi stovka migrantů především z Afghánistánu a z Pákistánu se vydala v pátek pěšky z Bělehradu směrem k hranicím Maďarska. „Doufají, že Maďarsko je pustí dál do západní Evropy,“ napsala maďarská agentura MTI.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Migranti pochodují na Budapešť

Článek

Podle bělehradského zpravodaje agentury MTI se na pochod se vydalo asi sto mladých mužů. Migranty na trase doprovází srbská policie.

V parku v centru Bělehradu nadále zůstává několik stovek migrantů. Část z nich začala hladovku na protest proti tomu, že je Maďarsko nechce pustit dál na Západ. „Nechápeme, proč Maďarsko uzavírá své hranice. Vždyť my nechceme zůstat v Maďarsku,“ řekl mladý muž z Afghánistánu maďarské veřejnoprávní televizi M1.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Někteří zahájili protestní hladovku

Migranti v pasti

Do hlavního města Srbska přichází denně 200 až 300 migrantů především z Bulharska a Makedonie. Podle srbského ministra sociálních věcí Aleksandra Vulina se v zemi momentálně zdržuje asi 3000 migrantů. Tito lidé jsou v podstatě v pasti, protože Maďarsko pouští na své území jen 30 žadatelů o azyl denně přes tzv. tranzitní zóny.

Pokud migranti překročí srbsko-maďarské hranice ilegálně a maďarská policie je zadrží do osmi kilometrů za nimi, jsou okamžitě vráceni do Srbska.

Před tranzitními zónami se proto na srbské straně hromadí migranti. V provizorním stanovém táboře u srbské obce Horgoš je jich podle odhadů maďarské veřejnoprávní televize M1 asi 750 a v Subotici asi 500. Další se po vrácení do Srbska rozhodli vrátit až do Bělehradu.

„Vrátil jsem se do Bělehradu, když mě chytili i při pátém pokusu dostat se do Maďarska,“ řekl televizi M1 migrant z Pákistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám