Hlavní obsah

Mezi oběťmi útočníka z Mnichova jsou i nezletilí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pachatelem útoku v mnichovském obchodním centru je osmnáctiletý Němec íránského původu. Německá policie v noci na sobotu nalezla asi kilometr od místa střelby v mnichovském obchodním centru Olympia jeho tělo. Mladík spáchal sebevraždu. Podle policistů útočil sám. Na svědomí má devět lidských životů.

Foto: Stringer, Reuters

Forensní experti na místě činu u obchodního centra Olympia v Mnichově

Článek

3:21 -Nic nenasvědčuje tomu, že by měl pachatel komplice. Proto končíme i on-line zpravodajství.

3:20 - policie oznámila, že mezi mrtvými jsou i nezletilí a mezi zraněnými i děti.

2:35 - Při pátrání po střelci v Mnichově zasahovalo 2300 policistů. Zapojily se i speciální jednotky z Bádenska-Württemberska, Hesenska a Rakouska.

2:31 - Pachatelem útoku je podle policie 18letý Němec íránského původu. Dosud nebyl policii znám. Známý zatím není ani jeho motiv.

1:42 - Policie zrušila varování před vycházením na ulici.

1:36 - Na 2. hodinu SELČ svolala mnichovská policie tiskovou konferenci.

1:29 - Provoz městské hromadné dopravy v Mnichově byl obnoven. Zatím jezdí pouze noční tramvaje, po 4:30 by měly vyjet i spoje metra a příměstských vlaků. Očekávají se ale stále omezení. Byly odvolány i zbývající dva dny pivního festivalu. Už v pátek byli účastníci evakuováni. Aby nešířila paniku, řekla jim policie, že je to kvůli špatnému počasí.

1:27 - Mnichovská policie potvrdila nález těla jedné osoby, která spáchala sebevraždu. Jde zřejmě o útočníka, který s nejvyšší pravděpodobností útočil sám. Tělo policie našla asi kilometr od Olympie v bývalé olympijské vesnici.

Policie zároveň zvýšila bilanci masakru na deset mrtvých a 21 zraněných. Podle Reuters se mezi mrtvé řadí i útočník.

0:56 - Německá televize N24 zveřejnila video ze střelby v obchodním domě Olympia. Podle ní jsou mezi oběťmi i děti.

0:53 - Na twitteru se pod hashtagem #OffeneTür šíří nabídky k přespání lidem, kteří uvázli ve městě a nedostanou se domů. Přespání nabízejí soukromé osoby, ale i třeba mnichovské mešity.

0:22 - Podle policie bylo zraněno nejméně deset lidí. Policisté však upozorňují, že informace nemusí být úplné, protože akce stále probíhá.

0:16 - Německé dráhy Deutsche Bahn přistaví vozy, v nichž mohou lidé, kteří se kvůli uzávěrám ve městě nedostali domů, přenocovat.

0:13 - Mezi obětmi je i jedna 15letá dívka.

Grafika znázorňující místa střelby v Mnichově. Uprostřed obchodní centrum Olympia, vlevo restaurace McDonald´s, nahoře budova parkoviště

0:03 - V sobotu se bude konat jednání bezpečnostní rady, kterého se zúčastní i kancléřka Angela Merkelová.

23:54 - Nalezené tělo muže je podle médií podobné útočníkovi, který v Mnichově střílel u McDonald's. Policejní robot prověřuje batoh, který u těla byl.

23:53 - Mnichovská policie informovala, že svědků střelby v obchodním centru je nejméně sto.

23:47 - Podle šéfa úřadu kancléřky Petera Altmaiera nelze vyloučit žádnou hypotézu o motivu střelby v Mnichově. Německo si podobnými útoky nesmí nechat vzít svůj životní styl. Absolutní bezpečnost však podle něj není možné zajistit. "Nikdo si nepřeje stát, který bude na všechno absolutně dohlížet a který by byl potřeba pro zajištění absolutní bezpečnosti," řekl podle agentury Reuters Altmaier.

23:38 - Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se ve vyjádření pro ČT zmínil o možné souvislosti útoku v Mnichově a pětiletého výročí masakru v norském Oslu a na ostrově Utoya, kde Anders Breivik povraždil 77 lidí. [celá zpráva]

23:30 - Novinář Pavel Novotný, pobývající v Mnichově a oslovený Českou televizí, uvedl, že se objevují i zprávy, že mohlo jít o útočníky z řad pravicových extremistů. Množícím se spekulacím se však snaží učinit přítrž i německý vicekancléř Sigmar Gabriel.

Šokující zprávy z Mnichova. Naše myšlenky jsou s oběťmi. Žádné spekulace. Práce mnichovské policie je obdivuhodná

23:28 - Podle některých informací bylo jedno tělo nalezeno s průstřelem hlavy u řeky Isaar. Mohlo by patřit útočníkovi, který spáchal sebevraždu.

23:25 - Policie nyní důkladně prohledává obchodní centrum, kde již nejsou žádní zákazníci.

23:17 - Na německé ambasádě ve Washingtonu je vlajka na půl žerdi.

23:00 - Český dopravce RegioJet, který ve spolupráci s Deutsche Bahn provozuje autobusy na trase Praha - Mnichov, přesunul s ohledem na uzavření centra města zastávku svých spojů na mnichovské letiště.

22:55 - Podle německé policii útok proběhl pouze v blízkosti obchodního centra.

22:54 -  Americký prezident Barack Obama přislíbil Německu veškerou pomoc. Britský ministr zahraničí Boris Johnson uvedl, že je útokem šokován.

22:53 - Podle generálního konzula ČR v Mnichově nemá německá policie informace o tom, že by mezi oběťmi střelby byli Češi.

Třetí největší německé město uzavřeno, policie pátrá po střelcích

22:52 - Mnichovská policie oznámila, že mrtvých je již devět. Jedno tělo může patřit podezřelému z útoku.

22:40 - Mnichovská policie žádá, aby lidé na sociálních sítích nespekulovali o motivech útoku.

22:33 - Do Mnichova jedou policejní posily, jde o speciální jednotky.

22:32 - Bavorský premiér Horst Seehofer svolal na sobotu kvůli Mnichovu mimořádné zasedání vlády. Spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziére podle Bildu ruší dovolenou.

Foto: Sebastian Widmann, ČTK/AP

Polici evakuuje lidi z obchodního centra Olympia

22:29 - Mnichovská policie uvedla, že obětí je již osm.

22:27 - Mnichovská policie na twitteru uvedla, že informace o tom, že se střílelo i jinde než v bezprostřední blízkosti Olympie nemůže potvrdit.

22:24 - Stanice CNN citovala návštěvnici restaurace McDonald´s, která údajně viděla jednoho ze střelců, jak vychází z toalety a začíná kolem sebe střílet. Muže popsala jako silnější postavu v tmavém oblečení. Uvedla, že muž křičel Allahu akbar. Žena podle CNN vzala děti, přeběhla silnici a ukryla se v obchodním centru.

22:14 - Bavorský premiér Horst Seehofer a ministr vnitra Joachim Herrmann byli povoláni do krizového centra.

22:10 - Policejní mluvčí informaci deníku Focus, že se jeden pachatel zastřelil, nepotvrdil.

22:09 - Německé spolkové země po útoku v Mnichově zpřísnily bezpečnostní opatření. Policie v Düsseldorfu, kde probíhá porýnské posvícení, zařadila do výzbroje samopaly.

Foto: Handout, Reuters

Speciální jednotka před restaurací McDonald´s, kde střílel jeden z útočníků.

22:06 - mluvčí mnichovské policie Peter Beck oznámil, že nemají žádné indicie, že by šlo o islamistický útok, vyšetřování je však na začátku.

Podle posledních informací je na místě osm mrtvých a mnoho zraněných. Policejní mluvčí zmínil, že jeden ze střelců útočil před restaurací McDonald´s naproti Olympii, další jinde ve městě. Informace o dalších lokalitách jsou však nepřehledné.

Zatím nebylo oficiálně oznámeno, zda jde o teroristický útok, vše tomu však nasvědčuje. Podle některých médií se jeden z útočníků při zatýkání zastřelil.

Ve městě nejezdí metro, několik linek tramvají a autobusů.  Nemocnice posilují služby v očekávání velkého počtu zraněných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám