Hlavní obsah

Mnichovem otřásla střelba, policie nasadila všechny jednotky. Deset mrtvých

Aktualizováno

Policie po střelbě krátce po 18. hodině uzavřela obchodní centrum Olympia v bavorském Mnichově a jeho okolí. Ve městě nejezdilo metro, evakuace proběhla na hlavním nádraží, byl vyhlášen poplach. Podle policie zemřelo deset lidí včetně útočníka, 18letého Němce íránského původu, který spáchal sebevraždu. Mnoho lidí utrpělo zranění. V Olmypii zasahovalo i speciální komando.

Foto: Matthias Balk, ČTK/AP

Policie a hasiči na místě střelby u OEZ v Mnichově

Článek

Policie pracovala i s verzí, že útočili tři lidé. „Vycházíme z toho, že byli tři útočníci a ti jsou na útěku,” řekl novinářům v pátek v noci policejní mluvčí Marcus de Gloria Martins. Potvrdil pět mrtvých, později se však počet zvýšil nejméně na devět. Desátým mrtvým je útočník.

Server deníku Focus původně uváděl, že jeden z útočníků se při zatýkání sám zastřelil. Tato informace však byla potvrzena až později s tím, že útočil pouze jeden člověk.

Policie také nevylučovala, že mohlo jít o teroristický útok, podle DPA policisté hovořili o „bezprostřední teroristické situaci”. Bavorský premiér Horst Seehofer svolal krizovou schůzku.

Na sociálních sítích se objevují záběry muže, který by mohl být útočníkem.

Informace o obětech se od začátku velmi lišily. Bavorská televize BR24 uvedla, že mrtvých může být až šest. Server deníku Bild s odvoláním na ministerstvo vnitra uvedl, že zemřeli tři lidé.

Podle prvních informací televize n-tv útočník zabil až deset lidí, list Münchner Abendzeitung udával až 15 zastřelených. Agentura AFP, která odkazovala na policejní zdroj, uváděla jednoho mrtvého a deset zraněných. Britská BBC s odkazem na německý Süddeutsche Zeitung uváděla několik mrtvých.

Foto: Lukas Schulze, ČTK/AP

Policisté u vstupu do stanice metra Georg-Brauchle-Ring poblíž centra Olympia

Uživatelé sociálních sítí sdílejí video, na kterém útočník střílí před restaurací McDonald´s. Restaurace se nachází naproti ochodnímu centru Olympia. Původní zprávy hovořily o střelbě přímo v obchodním centru, že střelba proběhla před restaurací, však uvedl i policejní mluvčí.

Foto: Matthias Balk, ČTK/AP

Policisté u obchodního centra Olympia v Mnichově

Svědci podle televize n-tv uvedli, že střelba se ozvala také na Karlově náměstí v centru města asi sedm kilometrů od Olympie. Později byl však poplach odvolán, střelba nebyla hlášena. Policejní mluvčí však později uvedl, že se střílelo na více místech ve městě. To se nakonec nepotvrdilo.

Před OEZ

Okolí obchodního centra (OEZ - Olympia Einkaufszentrum) v severozápadní městské části Moosach bylo uzavřeno. Nad oblastí létaly vrtulníky a zaměstnanci obchodů nemohli opustit svá stanoviště. Policisté vyzvali lidi z okolí obchodního centra, aby oblast opustili nebo zůstali doma a nevycházeli na ulici. Měli se rovněž vyhýbat veřejným místům. Varování platilo pro celé město. Byl vyhlášen všeobecný poplach.

Uzavřeno bylo také mnichovské hlavní nádraží a policie vyhlásila jeho evakuaci. Řidiči měli rovněž uvolnit dálnice ve směru do Mnichova, aby se usnadnil příjezd policejních posil kvůli střelbě ve městě.

Dopravní podnik po střelbě zastavil veškerý provoz metra, nejezdily také některé autobusy a tramvaje.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Mnichovská policie u obchodního centra Olympia. Záběr z televize

Velká operace v OEZ. Opusťte jeho okolí

Podle záběrů ze sociálních sítí z místa střelby prchali lidé. Na jednom z nich je vidět ležící tělo.

Střelba v OEZ - policisté v neprůstřelných vestách uzavřeli okolí

Český generální konzul v Mnichově Milan Čoupek večer uvedl, že je zatím příliš brzy říci, zda se střelba dotkla českých občanů. Konzulát shromažďuje informace. "Teď teprve probíhá policejní zásah, pátrá se po pachatelích, kteří se pohybují po Mnichově a nikdo neví, kde jsou. Veškeré policejní síly jsou soustředěny na to, aby je vypátrali a našli," řekl Čoupek ČTK.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) řekl České televizi, že policie preventivně posiluje počty policistů v obchodních centrech i hlídky na hranici. Nemá však informace, že by případný útok hrozil i v Česku.

Agentura Reuters po útoku napsala, že německý ministr vnitra Thomas de Maiziére zatím nebyl o útoku informován. Byl v letadle do USA na dovolenou.

Obchodní dům Olympia se nachází v blízkosti areálu letních olympijských her z roku 1972.

Bavorsko v pondělí rozrušil útok mladého žadatele o azyl z Afghánistánu, který ve vlaku u Würzburgu zaútočil sekyrou na rodinu z Hongkongu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám