Hlavní obsah

Ve Španělsku zabil býk matadora, poprvé v tomto století

Teruel

Devětadvacetiletý španělský matador Víctor Barrio zemřel v sobotu večer poté, co mu býk během zápasu v koridě ve městě Teruel na východě Španělska probodl rohem hruď. Je prvním matadorem po třiceti letech, kterého býk zabil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Býk zabil toreadora před očima divákůVideo: Reuters

 
Článek

Barrio muletou provokoval býka jménem Lorenzo, když jej více než půltunové zvíře nabralo na rohy, vyhodilo do vzduchu a po dopadu ho doslova přišpendlilo k zemi.

Bezvládný matador byl okamžitě převezen do nemocnice, lékaři mu už ale nedokázali pomoci. Zranění byla devastující. Měl probodnutou pravou část hrudi a zástavu srdce.

Zápas se vysílal živě v televizi. Barriova žena Raquel Sanzová byla přímým svědkem smrti muže, za kterého se provdala před dvěma lety.

Španělský premiér Mariano Rajoy vyjádřil soustrast na svém twitterovém účtu.

Upřímnou soustrast rodině a přátelům Víctora Barria, toreadora, který zemřel dnes večer v Teruelu. Odpočívej v pokoji. MR

Posledním matadorem, který zemřel během zápasu s býkem, byl José Cubero, zvaný Yiyo, v roce 1985. V roce 1992 v ringu zemřeli dva banderilleros, asistenti matadora.

Boj o býčí zápasy

Ročně se ve Španělsku koná na dva tisíce býčích zápasů, jejich počet se ale postupně snižuje. Katalánsko v roce 2010 jako druhý španělský region po Kanárských ostrovech, zápasy zakázalo. Odpůrci označují krvavé býčí zápasy za barbarské, zatímco jejich příznivci - včetně premiéra Rajoye - tvrdí, že je tato tradice starověkou uměleckou formou, hluboce zakořeněnou v národní historii.

Podle španělského listu El País býci v minulém století zabili ve Španělsku 134 lidí, z toho 33 matadorů.

V sobotu také zemřel osmadvacetiletý muž při tradičním běhu s býky ve vesnici Pedreguer poblíž Valencie. Tentýž den v rámci festivalu svatého Fermina býci poranili v Pamploně šestnáct lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve španělské Pamploně proběhl tradiční býčí běhVideo: AP

Anketa

Zakázali byste koridu?
Ano, je to trápení zvířat.
79 %
Nevím, je mi to jedno.
2 %
Ne, je to tradice.
19 %
Celkem hlasovalo 7143 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám