Hlavní obsah

Běženců ve Středozemním moři neubývá, u Sicílie jich za jediný den vyzvedli 4500

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Běženců, kteří se vydávají přes Středozemní moře do Evropy, neubývá. Italská pobřežní stráž oznámila, že jen během úterý bylo při 35 záchranných akcích v Sicilském průlivu vyzvednuto z gumových člunů a dřevěné lodi okolo 4500 lidí. Lidé se vydali na cestu v hojném počtu poté, co se zlepšilo počasí a zklidnilo se moře.

Foto: Antonio Parrinello, Reuters

Běženci v sicilském přístavu Augusta

Článek

Na záchraně se podílely nejen lodě italské armády a pobřežní stráže, ale také evropské agentury Frontex a neziskových organizací.

Jen při jednom zásahu pobřežní stráže bylo vyzvednuto více než 1100 lidí z dřevěné lodi a pěti člunů. Na dřevěném plavidle se nacházelo 425 migrantů včetně 124 žen a 18 dětí, uvedla agentura AFP.

Italské ministerstvo vnitra minulý týden informovalo, že od ledna do června do Itálie doplulo dalších více než 70 000 lidí. To je téměř totožný počet jako loni za stejné období. Do země za celý loňský rok připlulo 153 000 lidí.

Do Itálie ovšem připlouvají především běženci z Afriky, kteří povětšinou nemají v Evropě na azyl právo, takže je čeká vyhoštění.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Přibývá utonulých

Agentura Reuters upozornila, že se počet migrantů sice mírně zmenšil, ale přibylo úmrtí na moři. Od začátku roku 2014 jich je už více než 10 000, z toho přes 2800 letos.

Reuters podotkla, že jen minulý týden bylo v jednom z gumových člunů nalezeno deset mrtvých žen.

Migranti v severní Africe do Evropy nejčastěji vyplouvají z válkou destabilizované Libye, ale také z Egypta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám