Hlavní obsah

Konzervativci tlačí na Govea, aby se vzdal kandidatury a neštěpil stranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Na britského ministra spravedlnosti Michaela Govea tlačí další ministři, aby se vzdal kandidatury na předsednictví, uvedla v pátek BBC. Chtějí, aby se toryové sjednotili okolo ministryně vnitra Theresy Mayové. Gove už ale zahájil kampaň s tím, že je kandidátem pro změnu.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Michael Gove při projevu, v němž oznámil kandidaturu

Článek

Expertka BBC Laura Kuenssbergová uvedla, že ministři se snaží dosáhnout toho, aby Mayová měla silnou podporu už v prvním kole voleb, které se koná v úterý. Gove to ale nechce udělat, zdůrazňuje, že premiérem by měl být někdo, kdo vedl kampaň za odchod z EU. Jeho hlavní rivalka Mayová byla pro setrvání v unii.

Gove spustil svůj twitterový účet @Gove2016 a má podporu ministra kultury Johna Whittingdala. Na svém účtu napsal, že nikdy nevěřil, že bude mít takovou příležitost. Chce obnovit Británii – optimistickou, otevřenou světu jako místo naděje. Tvrdí, že Británie a její lid mají nejsvětlejší dny před sebou.

Zdůraznil, že lidé v referendu hlasovali, aby už nepokračovala stávající politika.

Gove přispěl k modernizaci strany, jež vedla k jejímu volebnímu vítězství v roce 2010. Byl velkým zastáncem odchodu z Unie. Tvrdí, že může dosáhnout změny a sjednocení. Prosadil také kontroverzní školskou reformu.

Mayová zatím získala nejsilnější podporu mezi konzervativními poslanci ve srovnání s ostatními kandidáty, jako jsou bývalý ministr obrany Liam Fox nebo náměstkyně ministry energetiky Andrea Leadsomová, která byla silnou postavou agitující za odchod z EU, či ministr pro zaměstnanost a penze Stephen Crabb. Do boje naopak překvapivě nevstoupil někdejší starosta Londýna a jeden z největších zastánců vystoupení Spojeného království z Unie Boris Johnson. Právě jeho zastánci se přidali na Goveovu stranu.

O podporu 329 poslanců bude pětice kandidátů usilovat do úterý, kdy se koná první kolo voleb předsedy. Vždy se bude eliminovat kandidát s nejmenší podporou. Mezi dvěma s největší podporou se bude rozhodovat v širší členské základně 9. září.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová

Za Mayovou se dosud postavilo více než 70 konzervativních poslanců. Nejnověji jí přislíbili podporu ministři obrany a dopravy Michael Fallon a Patrick McLoughlin. „Theresa je tou nejlepší osobou, která povede náš odchod z Evropské unie a opětovné získání suverenity a která zároveň ochrání náš těžce vydobytý hospodářský rozkvět,“ uvedl Fallon.

Výsledkem budou jen dva kandidáti, ze kterých pak nového předsedu vyberou korespondenčně členové strany. Vítěz bude znám 9. září.

Mayovou také podpořil vlivný bulvár Daily Mail, který na titulní straně zveřejnil její snímek s textem Musí to být Theresa.

„Daily Mail je přesvědčen o tom, že pouze paní Mayová má ty správné kvality, formát a zkušenosti, aby sjednotila stranu i zemi,” napsal v komentáři protiunijně zaměřený deník. V Mayové vidí člověka, který je schopen prosadit nový a čestný politický přístup. Mezi její kvality rovněž zahrnul morálku ve veřejné službě, názorovou pevnost, obrovské odhodlání tvrdě pracovat či smyl pro detail.

Reklama

Výběr článků

Načítám