Hlavní obsah

Nizozemsko chce právní ujištění, že dohoda s Ukrajinou není předstupeň jejího členství v EU

Brusel

Nizozemský premiér Mark Rutte požádal v úterý představitele Evropské unie o „právně závazné” ujištění, které by zažehnalo obavy obyvatel jeho země z obchodní a asociační dohody s Ukrajinou. Podle diplomatů citovaných agenturou Reuters ale neřekl, že by ji chtěl zablokovat.

Foto: Profimedia.cz

Nizozemský premiér Mark Rutte

Článek

Rutte podle diplomatů nežádal změnu textu dohody s Ukrajinou, ale přijetí dokumentu, ve kterém by zaznělo "právně závazné" ujištění, že obávané potíže ze sbližování s Ukrajinou budou řešeny. Jedním z ujištění má být, že dohoda nepředstavuje pro Ukrajinu předstupeň členství v unii.

Nizozemsko je jediný stát EU, který dosud neratifikoval dohodu bloku o užších politických, bezpečnostních a obchodních vazbách s Kyjevem. V dubnovém referendu nizozemští voliči drtivou většinou smlouvu odmítli.

Dohoda uzavřená poté, co Rusko anektovalo Krym v březnu 2014, se prozatímně začala uplatňovat, ale její budoucnost závisí na Nizozemsku.

Vedoucí představitelé EU se v úterý sešli v Bruselu, aby diskutovali o následcích referenda v Británii z minulého týdne, ve kterém voliči zvolili odchod z EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám