Hlavní obsah

EU nečeká zvlášť rychlý odchod Británie, ale lákat zpět ji nebude

Evropská unie nečeká, že britský premiér David Cameron na úterním summitu formálně oznámí záměr své země odejít z EU, uvedl informovaný unijní činitel. EU ale nemíní Britům nabízet ústupky, aby zůstali.

Foto: Russell Boyce, Reuters

Obchodník americké nadnárodní společnosti BGC v londýnském finančním centru Canary Wharf

Článek

Představitelé zemí unie podle něj chápou, že politická situace v Londýně je nyní velmi složitá. Rychlé zahájení rozhovorů je nicméně podle tohoto vysoce postaveného unijního představitele v zájmu jak sedmadvaceti ostatních členských zemí unie, tak i samotné Británie.

Evropská unie neučiní Británii po referendu o brexitu žádné další nabídky, aby zemi v evropském bloku udržela. Řekl to německý vicekancléř a předseda sociální demokracie Sigmar Gabriel. „Britové se rozhodli odejít. Nebudeme jednat o tom, co může EU nabídnout Britům, aby je udržela,“ prohlásil v rozhovoru pro deník Handelsblatt.

”Je to jasné. Nelze být jen tak trochu těhotná. Tedy ani být polovičním partnerem,” uvedl vicekancléř. Britský premiér David Cameron podle něj vypsáním referenda udělal ”velkou a historickou chybu”.

Bývalého londýnského starostu a jednu z vedoucích osobností kampaně za brexit Borise Johnsona podle Gabriela ”lidé jednou proklejí”.

Gabriel volil mnohem tvrdší slova než kancléřka Angela Merkelová, která po oznámení volila spíše smířlivý tón a vyzývala k jednáním s jasnou hlavou. Šéf kancléřství Peter Almaier řekl, že by se nemělo naléhat na rychlý odchod, který požadují někteří představitelé orgánů EU a ministři zahraničí zakládajících šesti zemí. Politici v Londýně by si podle něj měli vzít čas na zvážení důsledků brexitu.

Odmítl tak vyjádření některých britských představitelů, že by se odcházet přece jen nemuselo, jako to řekl bývalý ministr obrany Liam Fox. [celá zpráva]

Voliči litují svého rozhodnutí

Část voličů, kteří podpořili odchod země, na Twitteru vyjadřuje svou lítost volbou pod hashtagem #regrexit (angl.regret = litovat).

Adam z Manchesteru řekl BBC: ”Pokud jde o můj hlas - nemyslel jsem si, že na něm bude nějak moc záležet, protože jsem si myslel, že v EU prostě zůstaneme. Ale upřímně řečeno, rezignace (premiéra) Davida Camerona mě dostala. Myslím, že období nejistoty, které na nás během následujících několika měsíců čeká, se tím ještě zesílilo, takže mám velké obavy.”

Volička Mandy, která také hlasovala pro odchod, se svěřila listu London Evening Standard, že by teď svůj hlas změnila, kdyby mohla: ”To (páteční) ráno mě dohonila realita a společně s ní lítost. Přeji si, abych měla příležitost hlasovat znova - jednoduše proto, že bych to udělala jinak.”

Důchodce John z města Meriden listu The Guardian řekl: ”Můžete se rozhodnout hlavou nebo se můžete rozhodnout srdcem. Já zvolil srdce, protože jsem měl pocit, že se všechno posunulo moc ve prospěch Evropy než Británie, že EU potřebuje Británii víc, než Británie potřebuje EU.”

Mezi britskými voliči - ať už se vyslovili pro odchod z EU či proti němu - zaznívá ještě jedno silné téma: Pocit, že ta otázka z referenda neměla nikdy ani zaznít. Že zahrnuje složité okolnosti, kvůli nimž ji měli vyřešit sami volení nejvyšší představitelé země. Protože voličům vlastně nikdy nikdo nevysvětlil všechna pro a proti členství země v EU jasně a úplně a všechno, co slyšeli, byla propaganda.

Skotsko hledá východiska

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová zvažuje, že by skotský parlament mohl zablokovat odchod Británie z EU. Skotští voliči jednoznačně odchod z EU odmítli

Na otázku moderátora BBC, zda by uvažovala o tom vyzvat skotský parlament k zablokování legislativy nutné pro realizaci odchodu Británie z EU, Sturgeonová odpověděla, že ”samozřejmě ano”. ”Pokud by to skotský parlament posuzoval na základě toho, co je správné pro Skotsko, pak by možnost říci, že nebudeme hlasovat pro něco, co je v rozporu se skotskými zájmy, byla samozřejmě na stole,” řekla Sturgeonová.

Její skotská národní strana má ale v 129členném parlamentu jen 63 poslanců. Skotský politik David Mundell nevěří, že by Skotsko mohlo zabránit odchodu Británie z EU.

Realizaci brexitu na základě referenda musí posvětit britský parlament, jelikož ale Londýn předal některé pravomoci i samosprávám ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku, musí k této věci zaujmout stanovisko i parlamenty v těchto autonomních regionech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám