Hlavní obsah

Na řeckém ostrově Chios se migranti porvali, mladý Egypťan zemřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na řeckém ostrově Chios zemřel po potyčce mezi migranty dvaatřicetiletý Egypťan, napsala ve čtvrtek agentura DPA. Muž byl s těžkým zraněním na krku převezen do místní nemocnice, kde zanedlouho zemřel. Druhý muž, rovněž z Egypta, který svého krajana smrtelně bodl, byl zatčen.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Čekání na vyřízení žádostí o azyl je zdlouhavé kvůli velkému počtu žádostí a nedostatku úředníků.

Článek

Na ostrově Chios je nyní asi 2500 migrantů, kteří již měsíce čekají ve dvou táborech na vyřízení žádostí o azyl. To ale kvůli velkému množství a nedostatku úředníků trvá dlouho. Migranti, jejichž žádost o azyl bude zamítnuta, mají být vráceni do Turecka. I tato nejistota se zřejmě podepisuje na psychice uprchlíků, mezi nimiž pak dochází k hádkám. Stále více běženců je také už bez finančních prostředků, což se projevuje nárůstem drobné kriminality.

V celém Řecku je nyní na 57 tisíc běženců, z toho 8000 na ostrovech v Egejském moři. Jejich příliv do země se navzdory dohodě mezi EU a Tureckem sice zmírnil, ale neustává. Pořád jich jsou desítky denně, přitom z Řecka se jich do Turecka či v rámci relokace do jiné země Unie přemisťuje v průměru mnohem méně.

Dohoda mezi EU a Ankarou, platná od 20. března, předpokládá, že migranti, kteří po tomto datu připlují na řecké ostrovy a nezískají v Řecku azyl, budou vráceni do Turecka. Za každého takto vráceného Syřana má EU přijmout z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl.

S vracením migrantů do Turecka začaly Atény 4. dubna, krátce nato se ale přesuny zastavily, protože řecké úřady nezvládají nárůst počtu žádostí o azyl. Po dohodě o vracení migrantů do Turecka začali uprchlíci masově žádat o azyl, což dříve většina z nich nedělala a pokračovala dál do Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám