Hlavní obsah

Řekněte mi, proč bychom měli zůstat v EU, žádala prý u večeře královna

Londýn

Britská královna Alžběta II. se podle svého životopisce Roberta Laceyho zapojila do debaty o možném vystoupení Spojeného království z Evropské unie. Během večeře prý požádala spolustolovníky o vysvětlení, proč by měla Velká Británie zůstávat v osmadvacítce. Informoval o tom deník The Telegraph.

Foto: Phil Noble, Reuters

Královna Alžběta II.

Článek

„Sdělte mi tři dobré důvody, proč by měla být Británie součástí Evropy,“ vyzvala podle Laceyho královna přítomné. S kým Alžběta II. v onen večer stolovala, už britský deník nedoplnil.

„Vznesla ten dotaz v kontextu obecné debaty. Zbožňuje upřímnou diskusi a tyhle typy dotazů létají kolem stolu jako pingpongový míček,“ prozradil Telegraphu o královně její životopisec.

Buckinghamský palác královniny výroky tradičně odmítl komentovat. „Nebudeme se vyjadřovat k soukromé konverzaci královny, která mohla a nemusela proběhnout. Královna je nad politikou a vždy zůstávala politicky neutrální. Po celých 64 let její vlády. A my jasně říkáme, že je setrvání v EU věcí britských občanů,“ prohlásil mluvčí Buckinghamského paláce.

Oficiální neutralita královny stále platí, v praxi to ale může být jinak. V případě skotského referenda o vystoupení ze Spojeného království v roce 2014 se totiž nechala slyšet, že doufá, že si Skoti své rozhodnutí „pečlivě promyslí“, přičemž věděla, že se její slova dostanou do médií.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Její výrok se do sdělovacích prostředků skutečně dostal a ostrovní komentátoři jej chápali jako výzvu, aby Skoti hlasovali proti odtržení od Británie, poznamenal Telegraph.

Reklama

Související články

Britský parlament uctil zavražděnou poslankyni

Britský parlament vzdal v pondělí úctu zavražděné poslankyni Jo Coxové, kterou útočník minulý týden napadl v jejím volebním obvodě. Podle šéfa labouristické...

Příznivci setrvání Británie v EU posilují

Dva průzkumy veřejného mínění v pondělí naznačily, že příznivci setrvání Británie v Evropské unii získali po čtvrteční vraždě britské poslankyně Jo Coxové...

Výběr článků

Načítám