Hlavní obsah

Zastřelené poslankyni vyhrožovali, její vrah odebíral krajně pravicový časopis

Londýn

Zavražděná britská poslankyně Jo Coxová čelila tři měsíce před čtvrtečním útokem záplavě výhrůžek, a policie proto zvažovala, že jí přidělí ochranu. Nyní vyzývá další zákonodárce, kteří se z nějakého důvodu cítí ohroženi, aby se přihlásili. Zda Coxové vyhrožoval Tommy Mair, který ji ve čtvrtek třikrát střelil, pobodal a ještě zkopal, není jasné. Informoval o tom server The Daily Mail. Vrah odebíral krajně pravicový časopis.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po útoku na Coxovou zadržela policie podezřelého mužeVideo: Reuters

 
Článek

Jednačtyřicetiletou matku dvou dětí ve čtvrtek nedaleko její kanceláře v obci Birstall v hrabství West Yorkshire na severu Anglie napadl třiapadesátiletý Tommy Mair.

Z informací, které postupně přinášejí britská média, vyplývá, že použil brokovnici s upilovanou hlavní a lovecký nůž s asi třiceticentimetrovou čepelí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři u místa napadení Coxové Video: AP

Coxovou nejprve třikrát střelil, z toho jednou do hlavy, pak začal bodat a nakonec i kopat. Svědci tvrdí, že po útoku odešel z místa klidnou chůzí. Dopaden byl asi o kilometr dál.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé uctívají památku CoxovéVideo: Reuters

Mair je samotář, nikdy neměl rodinu a nepřijímal ani žádné návštěvy. Podle sousedů ale působil přátelským dojmem a byl vždy ochoten pomoci. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Tommy Mair

Bratr útočníka Scott Mair potvrdil serveru The Telegraph, že měl Tommy Mair psychické potíže. Jedním dechem ale dodal, že podstupoval terapii a bral léky. Agresivní sklony podle něj nikdy neměl.

Foto: Yui Mok, ČTK/AP

Poslankyně Jo Coxová

„Nemůžu uvěřit tomu, co se stalo. Můj bratr není násilník a o politiku se nezajímá. Ani nevím, koho volí. V minulosti trpěl duševními potížemi, ale dostalo se mu pomoci,” řekl Scott Mair.

„Když jsem slyšel, co se stalo, brečel jsem. Je mi jí a její rodiny tak líto,” dodal bratr útočníka.

Ačkoliv je Tommy Mair rodilý Skot, byl podle Telegraphu předplatitelem časopisu S. A. Patrots, který vydává White Rhino Club. To je organizace oslavující někdejší apartheid v Jižní Africe a kritizující snahy o vybudování multikulturní společnosti a expanzi islámu. Původní informace, že Mair při útoku provolával jméno britské krajně pravicové partaje Britain First, se zatím nepotvrdila.

Reklama

Výběr článků

Načítám