Hlavní obsah

Francie zakáže fotbal na velkoplošných obrazovkách barů, prý je to nebezpečné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská vláda zakáže sledování přenosů z nadcházejícího fotbalového mistrovství Evropy na velkoplošných obrazovkách v barech a v jejich předzahrádkách. Taková shromáždění lidí by se totiž snadno mohla stát terčem útoku. Stanici BFM TV to ve čtvrtek potvrdil ministr sportu Thierry Braillard.

Foto: Profimedia.cz

Úřady doporučují lidem, aby využívali organizované a zabezpečené fanouškové zóny s velkoplošnými obrazovkami. Na snímku je jedna taková zóna ve městě Lille.

Článek

„Bezpečnostní složky je nemohou zajistit,“ vysvětlil ministr, podle něhož velkoplošné obrazovky u barů obvykle lákají početné davy, takže se stávají snadným cílem.

Podle něj by se lidé měli vypravit do speciálních fanouškovských zón, chtějí-li fotbal sledovat hromadně na veřejnosti z velkoplošné obrazovky. Braillard zdůraznil, že tato místa budou bedlivě zabezpečena, aby se lidé mohli bez obav bavit.

Podle stanice Europe 1 už se proti omezení od středy bouří provozovatelé barů v Marseilles, jednom z deseti měst, kde se bude od pátku hrát. Zástupkyně starosty Marie-Louise Lotaová odvětila, že jde spíše o radu, a nikoliv zákaz.

Francie se obává, že by se znovu mohla stát terčem teroristických útoků. Ve francouzské metropoli Paříži naposledy loni v listopadu skupina radikálních islamistů povraždila 130 lidí. Francie proto během fotbalového Eura vysílá do ulic hostujících měst okolo 100 000 příslušníků policie i armády a na zabezpečení zón vyhrazených pro diváky vynaložila osm miliónů eur (216 miliónů korun). Téměř čtvrtina z této částky šla na bezpečnostní kamery ve všech deseti hostujících městech.

Reklama

Související články

Euro 2016: riziko teroru přetrvává

Francouzské úřady připustily, že nejsou schopny zaručit „nulové riziko“ teroristického útoku během nadcházejícího mistrovství Evropy ve fotbalu. To začíná ode...

Výběr článků

Načítám