Hlavní obsah

Europoslanec a šéf Tiscali dostal tři roky vězení za krácení daní

– Řím

Italský soud ve čtvrtek udělil tříletý trest vězení za daňové úniky Renatu Soruovi, šéfovi telekomunikační společnosti Tiscali a přednímu představiteli vládnoucí Demokratické strany (PD) premiéra Mattea Renziho. Soru je zároveň europoslancem. Rozsudek je zatím nepravomocný, politik se může odvolat. Informovala o tom agentura ANSA.

Foto: Profimedia.cz

Renato Soru

Článek

Pro Renziho je zatím nepravomocné odsouzení Sorua velkou politickou nepříjemností, protože bývalý guvernér ostrova Sardinie patří k regionálním špičkám PD a levicovou stranu zastupuje i jako europoslanec.

Podle obžaloby se Soru prostřednictvím nelegálních finančních operací vyhnul placení daně ve výši zhruba 2,5 miliónu eur (asi 68 miliónů korun). Zakladatel firmy Tiscali ale svou vinu odmítá a dal už najevo, že se proti verdiktu odvolá.

„Nemyslím si, že jsem porušil zákon a doufám, že bude rozhodnutí soudu v další etapě procesu zrušeno,” dodal Renato Sora.

Premiér Renzi v poslední době musí poměrně často řešit poklesky členů své strany: koncem března rezignovala ministryně průmyslu Federica Guidiová, která čelí skandálu ohledně zneužití informací. Tento týden byl zatčen starosta severoitalského města Lodi, který byl obviněn z nezákonného ovlivňování veřejných tendrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám