Hlavní obsah

Posílat na naše hranice policisty není moc přátelské, vytkl Tsipras Sobotkovi

Brusel
Aktualizováno

Řecký premiér Alexis Tsipras vytkl ve čtvrtek šéfovi české vlády Bohuslavu Sobotkovi, že posílat vojáky a policisty k řecké hranici není projevem přátelského jednání. Narážel tak na skutečnost, že Česko letos vyslalo 27 policistů do Makedonie, aby pomáhali s dozorem nad hranicí s Řeckem.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Premiéři Řecka a ČR Alexis Tsipras (vlevo) a Bohuslav Sobotka (vpravo) se setkali 18. února před začátkem summitu EU.

Článek

"Posílat vojáky a policisty k řecké hranici není přátelským činem," řekl podle listu To Vima řecký ministerský předseda českému premiérovi v bruselském paláci Justus Lipsius, kde ve čtvrtek vpodvečer začal summit evropské osmadvacítky. Tsipras upozornil, že Atény nehodlají souhlasit s žádným krokem, který by porušoval mezinárodní právo, jako jsou nezákonné zpětné deportace.

Tsipras také vyzval k poskytnutí nezbytného prostoru pro realizaci celounijního řešení migrační krize.

"Panu premiérovi Tsiprasovi jsem řekl, že nebojujeme proti Řecku, ale proti nelegální migraci," uvedl v reakci na Tsiprasovo prohlášení Sobotka.

Země Visegrádské čtyřky uznávají podle Sobotky složitou situaci Řecka, trvají ale na realizaci již přijatých opatření. "My jsme kritičtí - podobně jako Evropská komise - k tomu, jak funguje Řecko v schengenském systému, a chtěli bychom, aby Řecko odstranilo všechny nedostatky, které mu komise ve své zprávě vytkla," uvedl Sobotka.

Země V4 jsou podle Sobotky připravené pomoci Aténám při důkladné ochraně vnější hranice Schengenu a při registraci uprchlíků, stejně jak to činí v případě dalších zemí na takzvané balkánské stezce, po které mnozí imigranti míří do Evropy. "V4 bude pomáhat všem, kdo chtějí migraci zvládnout a důsledně regulovat," řekl.

Fico dal Řecku čas do března

Slovenský premiér Robert Fico byl vpodvečer ohledně řecké schopnosti chránit "originální" schengenskou hranici velmi pesimistický. Aténám dal v rozhovoru s novináři čas do března. "Pokud se v březnu ukáže, že nic nefunguje, je třeba zvažovat tu druhou variantu," řekl. I takové řešení ale podle něj bude řešením evropským a Slovensko je připraveno v několika týdnech přispět 300 policisty s dostatečnou jazykovou vybaveností a potřebnými znalostmi.

K názoru V4, že podobný záložní plán je nutný, se podle Fica kloní také Bulharsko, Makedonie, ale i Chorvatsko či Slovinsko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám