Hlavní obsah

Na rozbouřeném moři umírali uprchlíci, ze 17 běženců doplaval na Samos jeden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při pokusu dostat se na člunu z Turecka do Řecka se utopilo 16 lidí z celkového počtu 17 pasažérů. Řecká pobřežní stráž vyzvedla u ostrova Samos šest mrtvých těl uprchlíků, deset dalších lidí z potopené lodi se pohřešuje. Zachránit se nejspíš podařilo jen jednomu muži, který sám doplaval k pobřeží.

Foto: Santi Palacios, ČTK/AP

Snaha uprchlíků překonat lednové rozbouřené moře a dostat se do Řecka, končí většinou tragicky.

Článek

Řecké úřady zatím nesdělily k tragédii žádné podrobnosti, není známa ani národnost mrtvých a pohřešovaných.

Pobřežní stráž v sobotu varovala, že plavba přes Egejské moře je nyní vzhledem k počasí se silným nárazovým větrem extrémně nebezpečná. Jen od pátku do sobotního rána její příslušníci museli převézt do bezpečí 261 migrantů, kteří se během cesty do Evropy dostali do potíží.

Už v pátek se potopily u řeckých ostrovů Agathonisi a Farmakonisi dva čluny s běženci, zemřely přitom čtyři děti.

Proud uprchlíků mířících přes moře do Řecka v prvních dvou týdnech letošního roku poněkud polevil. Zatímco ještě v prosinci připlouvalo na řecké ostrovy v průměru 3500 lidí denně, v lednu to byla zhruba polovina tohoto počtu. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) za prvních 13 lednových dní připlulo do Řecka 22 tisíc migrantů. Nejméně 58 z nich během cesty přišlo o život.

Do Řecka loni podle OSN dorazilo po moři na 800 tisíc lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám