Hlavní obsah

Vlivná německá poslankyně se staví proti dávkám občanům EU

– Berlín

Vlivná německá poslankyně a předsedkyně klubu bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) v německém parlamentu Gerda Hasselfeldtová chce zabránit tomu, aby občané Evropské unie mohli v Německu pobírat sociální dávky. Uvedla to ve středu v rozhovoru poskytnutém agentuře DPA. Současný systém podle ní podporuje imigraci chudých z východoevropských zemí.

Foto: Profimedia.cz

Německá poslankyně Gerda Hasselfeldtová

Článek

„Na základě aktuálního rozhodnutí Spolkového sociálního soudu mají cizinci ze zemí Evropské unie pobývající (v Německu) více než šest měsíců nárok na sociální dávky," uvedla Hasselfeldtová s tím, že to považuje za nesprávné. Je to podle ní nové velké lákadlo pro migraci chudých lidí z východoevropských států.

Pokud jsou sociální dávky v Německu vyšší než příjem ve vlasti, je emigrace podle Hasselfeldtové příliš lákavá. „Znamená to nejen další velké zatížení pro náš sociální systém, ale škodí to i zemím původu, neboť to opět posílí vystěhovalectví," uvedla poslankyně. Ministerstvo práce a sociálních věcí musí podle ní co nejdříve jednat, aby zabránilo nové imigrační vlně.

Dávky ženě z Bosny se švédským občanstvím?

Spolkový sociální soud (BSG) zveřejnil své rozhodnutí ve věci sociálních dávek pro přistěhovalce ze zemí EU hledající v Německu práci 3. prosince. Po půlročním pobytu jim stát musí vyplácet určité sociální dávky v zákonné výši. Dávky v případě dlouhodobé nezaměstnanosti jim ale podle soudu nepřísluší.

Gerda Hasselfeldtová

Je dlouholetou členkou předsednictva bavorské CSU a v současnosti předsedá jejím poslancům v Německém spolkovém sněmu. Poslankyní je nepřetržitě od roku 1987. Ve vládách Helmuta Kohla zastávala dvakrát také ministerské funkce.

V současnosti je považována za blízkou spojenkyni kancléřky Angely Merkelové, předsedkyně sesterské Křesťanskodemokratické unie (CDU).

Soud rozhodoval na základě případu ženy původem z Bosny, která má švédské občanství, ale s rodinou žije v Německu. Úřady jí odmítaly vyplácet dávky v nezaměstnanosti i sociální příspěvky na dítě. Soudní dvůr EU, kam se případ dostal, tuto praxi posvětil, BSG ale rozhodl jinak, a proto budou muset případ znovu projednat i soudy nižší instance.

Reklama

Výběr článků

Načítám