Hlavní obsah

Devětaosmdesátiletou zlodějku Létající Gizi chytili při další loupeži

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček

V maďarském městě Hajdúszoboszló zadržel majitel domu starší zlodějku. Zavolal policii a ta už věděla, že má co do činění s 89letou Gizellou Bodnárovou, známou pod přezdívkou Létající Gizi.

Foto: Police.hu

Létající Gizi berou otisky prstů

Článek

Případ se stal 20. září, ale web maďarské policie o něm informoval až tuto středu. Zlodějka při zadržení tvrdila, že se v domě pouze ukryla před deštěm. „Popírala, že do domu šla krást,“ řekl mluvčí policie Péter Sinkovicz. Vyšetřovatel přesto zahájil trestní řízení ve věci krádeže. Bodnárová čelí obvinění na svobodě.

Letos v červenci ukradla Létající Gizi sedmdesát tisíc forintů (asi 6000 Kč) v obci Kóny na západě Maďarska. Bodnárová se dostala do kuchyně rodinného domu a odcizila peněženku se zmíněnou částkou. Před domem potkala souseda, který se jí ptal, co tam dělá. Kleptomanka se tvářila, že zabloudila, zeptala se ho na cestu a odešla. Muž však upozornil souseda, aby si zkontroloval, zda mu něco nechybí. Když zjistil, že mu zmizela peněženka, vydal se za zlodějkou a zadrželi ji až do příjezdu policie.

Za lupem létala letadlem

Bodnárová už jako dítě okrádala spolužáky, učitele i sousedy. Její specializací se po čase staly bytové krádeže. Létající Gizi má na svědomí asi dvě stovky krádeží. Poprvé stanula před soudem v roce 1953. Za svůj život byla odsouzena celkem sedmnáctkrát a ve vězení strávila více než dvacet let. Celkově byla ovšem odsouzena dokonce k 40 letům vězení, pětkrát ji ale zachránila amnestie, někdy zase byla propuštěna pro dobré chování.

Létající Gizi se narodila ve městě Miskolc. Svou přezdívku získala kvůli tomu, že v 50. a 60. letech často využívala tehdy levné vnitrostátní lety, aby co nejdříve zmizela z místa činu a vrátila se do Budapešti, kde bydlela. V současnosti jezdí „na akce“ raději vlakem, protože jako důchodkyně může jezdit zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám