Hlavní obsah

Petardy s broky a kameny házeli radikálové v Kyjevě na homosexuály

Kyjev
Aktualizováno

Sobotní pochod homosexuálů v Kyjevě se stal terčem nevybíravého útoku odpůrců. Nakonec musela zasáhnout policie. Zraněno bylo pět policistů, jeden z nich vážně, a nejméně jeden z útočníků. Podle policie bylo zatčeno 25 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pochod homosexuálů v Kyjevě napadli odpůrciVideo: Reuters

 
Článek

Reportér BBC uvedl, že průvod byl napaden ve chvíli, kdy procházel podél  Dněpru. Na účastníky pochodu útočníci házeli kameny a dýmovnice. „Několik desítek ultrapravičáků proniklo ke KyjevPride a hodili pět až deset petard,“ uvedl podle Ukrajinské pravdy poslanec Serhyj Leščenko.

Útoku nezabránilo ani několik set policistů rozmístěných preventivně v ulicích, i když podle Leščenka záhy poté policisté zadrželi chuligány. Pochod krátce po útoku skončil.

Foto: Reuters

Odpůrci pochodu homosexuálů v Kyjevě bijí policistu

"Tento pochod je důkazem, že existujeme. (...) Mám strach, ale zároveň jsem na sebe hrdá, že jsem přišla," řekla AFP ještě před zahájením pochodu 31letá aktivistka Vira, která přijela z Charkova.

Střet odpůrců gay pride a policie

Ze sdělení Červeného kříže vyplývá, že jeden z policistů utrpěl vážné zranění krku a musel být ošetřen. Radikálové totiž petardy naplnili broky.

Střet odpůrců gay pride a policie

Pochod se konal, i když řada politiků včetně starosty Vitalije Klička vyzývala pořadatele, aby ho zrušili a zabránili konfrontacím v ulicích metropole.

Proti pochodu se tvrdě postavil ultrapravicový Pravý sektor, podle médií právě jeho členové útočili. Přestože ukrajinští politici zdůrazňují rovnost práv sexuálních menšin, místní společnost je homofobní, k čemuž přispívá i církev.

Foto: Reuters

Ukrajinští policisté zpacifikovali odpůrce pochodu homosexuálů.

Co nejpřísnější potrestání násilníků, kteří napadli pochod homosexuálů, žádal v sobotu kyjevský starosta Vitalij Kličko. Na vyšetřování incidentu prý osobně dohlédne: "Co se stalo, je nepřípustné, zejména v situaci, kdy země čelí vnější agresi. Zajištění práva a pořádku je v této situaci prvořadé."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám