Hlavní obsah

V Jemenu shazovali Saúdové kazetové bomby, tvrdí HRW

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letadla arabské koalice vedené Saúdskou Arábií shazovala na Jemen kazetové bomby. Uvedla to podle BBC organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW), podle které je použila nejméně dvakrát. Nálety nadále pokračují a v neděli se desítky vojáků koalice vylodily v Adenu a zapojily se do bojů proti šíitským povstalcům.

Foto: HRW

Kontejner se čtyřmi kusy submunice BLU-108 nalezený v Jemenu

Článek

Do Adenu dorazilo 40 až 50 vojáků arabské koalice. Po boku místních sil věrných prezidentovi Abdaru Mansúrovi Hádímu se zapojili do bojů o místní letiště. Sdělil to podle agentury Reuters mluvčí jednotek jemenského prezidenta.

Saúdská Arábie, která koalici vede, upozornila, že nejde o zahájení žádné rozsáhlé pozemní operace. Koalice se soustřeďuje na letecké údery proti šíitským povstalcům. Letadla v noci bombardovala vojenskou leteckou základnu v Saná a další místa, kde se v obsazeném hlavním městě soustřeďují ozbrojení vzbouřenci. Uvedli to podle Reuters místní obyvatelé, aniž byli ale s to upřesnit, zda při nových úderech byl někdo zraněn.

Foto: HRW

Trosky kazetové submunice BLU-108

Podle HRW Saúdská Arábie shazovala při náletech na vzbouřené šíitské Húsíe americké kazetové bomby CBU-105. Zdokumentovala dva případy. Zveřejnila obrázky zachycující zbytky submunice BLU-108, které jsou součástí CBU-105. Jeden místní obyvatel natočil na video, jak klesá na padácích velké množství submunice, než exploduje.

Saúdská Arábie už dříve použití kazetových bomb popřela. Mluvčí její armády řekl: „Vůbec se nepoužívají kazetové bomby.“

Třináct set těchto bomb od roku 2013 dodávaly Spojené státy do Saúdské Arábie, neupřesněný počet CBU-105 dodaly v roce 2010 do Spojených arabských emirátů.

K zákazu použití kazetových bomb přistoupilo 116 zemí, ne však Saúdská Arábie a USA. Spojené státy jen uvedly, že je nebudou dodávat do zemí, které je nasazují v v obývaných oblastech.

Jemenský konflikt se stupňuje od loňského září, kdy šíitské oddíly obsadily Saná. Držely v domácím vězení Hádího a členy vlády, kteří pak uprchli do Adenu a z něj někteří do Saúdské Arábie. Rijád v březnu sestavil koalici, která brání zájmy Hádího vlády. Téměř každý den jsou hlášeny nálety koalice proti pozicím šíitů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám