Hlavní obsah

Mise OBSE na Ukrajině pod palbou separatistů, boje znovu eskalují

Kyjev
Aktualizováno

Pod palbou povstalců se v úterý u východoukrajinského přístavního města Mariupol ocitli pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Organizace, která dohlíží na dodržování příměří a naplňování dohod z Minsku, varovala, že v Donbasu znovu eskaluje násilí.

Foto: Igor Tkachenko, Reuters

Povstalecký bojovník u nevybuchlé munice na předměstí Doněcku

Článek

„Zvláštní pozorovatelská mise se pěšky blížila ke kontrolnímu stanovišti, když v tom kolem jednoho jejího člena prolétly varovné výstřely, kulometná palba napravo od něj, palba z poloautomatické pušky po jeho levici,“ potvrdila OBSE.

Organizace upozornila, že její pozorovatelé měli po dlouhých vyjednáváních s povstalci povolení vydat se východně směrem k Novoazovsku a k úseku na ukrajinsko-ruské hranici.

Nejvíce obětí od dohody o příměří

Na východní Ukrajině se v posledních dnech znovu rozhořely boje, nejvíce u obce Šyrokyne a okolí Doněcku a letiště u něj. Přestřelky pokračovaly i v noci a během úterního rána. Podle mluvčího ukrajinského armády Andrije Lysenka zahynulo v oblasti za posledních 24 hodin šest vojáků a 12 dalších bylo zraněno. Rebelové informovali o jednom svém zabitém příslušníkovi a pěti zraněných z noci.

Agentura AP upozornila, že je to nejvyšší počet obětí od únorového uzavření příměří.

Kromě toho Lysenko informoval o zranění několika civilistů včetně dvou teenagerů od Horlivky. Podle povstalecké agentury DAN byl na Donbasu také těžce zraněn ruský novinář, který šlápl na minu.

OBSE v pondělí vyjádřila znepokojení nad eskalací násilností. Už minulý týden navíc upozornila, že není schopna potvrdit hlášení obou znesvářených táborů, že z fronty stáhly těžké zbraně.

Reklama

Výběr článků

Načítám