Hlavní obsah

Člen extrémně pravicové strany půjde na převýchovu k Romovi

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Předseda extrémně pravicové strany Jobbik Gábor Vona poslal člena strany Jánose Kötéla na převýchovu do města Hajdúszoboszló. Za svá protiromská vyjádření bude Kötél bydlet tři dny u předsedy místní organizace strany Jobbik Kálmána Jónáse, který je Rom.

Foto: Profimedia.cz

Předseda extrémně pravicové strany Jobbik Gábor Vona

Článek

Před časem se Kötél stal členem zastupitelstva města Mezőtúr, když v doplňovacích volbách suverénním způsobem porazil kandidáta vládní strany FIDESZ Lajose Peteho. Člen Jobbiku byl přitom známý ostrými protiromskými výpady na sociálních sítích. Kötél například zveřejnil fotografii pistole, zásobníku a nábojů, které byly označeny za „součástky na převýchovu Cikánů“.

Předseda strany označil tyto protiromské útoky za nepřijatelné a rozhodl o stranickém trestu pro Kötéla. „Pro každého musí byt jasné, že Jobbik nebojuje proti Cikánům, ale proti nepoctivým lidem,“ uvedl Vona. „Věřím, že Kötélovi pomůže, pokud stráví několik dnů u takového poctivého Cikána, jako je Jónás,“ dodal předseda strany Jobbik. Kötél uvedl, že se stranickému trestu podřídí.

Maďarská televize v této souvislosti upozornila, že bydlení u Jónáse asi není ideální místo k převýchově Kötéla, protože romský člen Jobbik měl v minulosti protižidovská prohlášení. Známého rabína Lomó Kövese měl Jónás označit za „izraelitského parazita“.

Reklama

Výběr článků

Načítám