Hlavní obsah

Společné jednání premiérů Albánie a Srbska vyústilo v hádku

Bělehrad

Albánský premiér Edi Rama po pondělním jednání se srbským partnerem Aleksandarem Vučićem vyzval Srbsko k uznání Kosova. Předseda srbské vlády to podle agentury Reuters na napjaté tiskové konferenci označil za provokaci.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Albánský premiér Edi Rama (vlevo) a jeho srbský protějšek Aleksandar Vučić na kontroverzní tiskové konferenci

Článek

„Čím dříve to uznáte (nezávislost Kosova), tím dříve se můžeme hnout kupředu,” citoval Reuters srbský překlad vyjádření Ediho Ramy.

"Máme dva zcela odlišné postoje ke Kosovu, ale realita je jen jedna a je nezměnitelná. Nezávislé Kosovo je nepopiratelná regionální a evropská realita a musí být respektována," prohlásil albánský premiér při společném vystoupení před novináři, které v přímém přenosu vysílaly televize.

Popuzený Vučić označil Ramovy výroky za provokaci, kterou nečekal: „Podle ústavy je Kosovo Srbsko a já jsem povinen říci, že nikdo nesmí Srbsko ponižovat."  Zdůraznil, že téma Kosova nebylo na oficiálním pořadu rozhovorů, a dodal, že Srbsko nikdy neuzná Kosovo, které v roce 2008 jednostranné vyhlásilo nezávislost na Bělehradu.

„Je mi to líto, ale taková je realita, kterou mnozí uznávají," odpověděl Rama. Čím dříve to uznáte, tím dříve se můžeme hnout kupředu," dodal.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Albánský premiér Edi Rama (vlevo) a jeho srbský protějšek Aleksandar Vučić na tiskové konferenci v Bělehradě

Rama přitom před přelomovou návštěvou Srbska hovořil o tom, že je to signál pro budoucnost: „Pro lepší budoucnost našeho lidu vyžaduje doba nový jednotný přístup. Je čas nechat za sebou vše, co nám nejen bránilo pohnout se dopředu, ale způsobovalo konflikty a krveprolití.”

Čekalo se, že Vučić na to zareaguje, protože obě země hledí vpřed a míní sdílet společnou budoucnost v Evropské unii, uvedla DPA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám