Hlavní obsah

Učitelka v Rumunsku si bez okolků vynucovala od rodičů dary

– Bukurešť

Co je moc, to je moc, řekl si rumunský školský inspektorát a vyhodil učitelku, která dost drsným způsobem vyžadovala od rodičů svých žáků „pozornosti”. O místo už přišel i ředitel školy, kde působila. Jednání ženy chtivé „dárků”, které tajně nafilmoval jeden z rodičů, podle agentury AP vyvolalo v zemi obecně zvyklé na obdarovávání pedagogů vlnu rozhořčení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ministr školství Remus Pricopie schválil propuštění Dany Blanduové jako správné rozhodnutí, protože jednala v rozporu se zákony. Právní zástupce potrefené, která učila na jedné z bukurešťských škol, ale dal najevo, že se jeho klientka bude proti vyhazovu rozhodně bránit.

Případ vyšel najevo koncem prosince a dotkl se citlivého problému. V Rumunsku je totiž velmi rozšířené dávání úplatků osobám zastávajícím nějaký úřad nebo vykonávajícím důležitou práci, jako jsou například učitelé nebo lékaři, aby si zajistili jejich vstřícnost. Ovšem přístup Blanduové společnost šokoval, neboť otevřeně a dost nevybíravě vyvolávala v rodičích strach, že jejich děti budou mít se studiem problémy, pokud nezaplatí.

Kafe a čokoláda? To jste takoví ubožáci?

Tajně pořízený záznam ukazuje, jak Blanduová říká rodičům, že vybírá peníze na vánoční dárky pro hlídače a uklizečky školy, a rovnou zesměšňovala přinášení kávy nebo čokolády. Neváhala přitom přítomné počastovat různými nelichotivými výrazy.

"Skutečně nevím, jestli jste takoví ubožáci nebo neomalenci," prohlásila a hned dodala, že by se rodiče měli připravit na další, velikonoční kolo "příspěvků".

Když se pořizovatel záznamu ozval s výhradou, odsekla mu, že jeho dítě je na škole pro snoby a mimoto dávání "darů" je "součástí rumunského, balkánského státního systému".

Už od éry komunistického režimu je v Rumunsku symbolické obdarovávání učitelů například květinami nebo čokoládou běžnou praxí v mezích zákona. Poskytování větších darů se organizuje prostřednictvím rodičovských sdružení. V posledních letech se ale obdarovávání pedagogů stalo dražší a prestižnější záležitostí, zejména v městských částech, kde žijí movitější občané.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám