Hlavní obsah

Ta taška je pro vás moc drahá, řekla prodavačka v Curychu nejbohatší černošce světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká moderátorka Oprah Winfreyová zažila nepříjemnou návštěvu v jednom obchodě ve švýcarském Curychu. Když si prohlížela kabelku v hodnotě 35 tisíc dolarů (zhruba 700 tisíc korun), prodavačka jí řekla, že jí zboží ukazovat nebude, protože je pro ni stejně příliš drahé.

Foto: Profimedia.cz

Oprah Winfreyová

Článek

Winfreyová, která je s majetkem dosahujícím téměř tří miliard dolarů (60 miliard korun) nejbohatší ženou afroamerického původu na světě, je v USA nesmírně populární díky svému televiznímu pořadu The Oprah Winfrey Show.

Ve Švýcarsku, kam známá moderátorka přijela na svatbu zpěvačky Tiny Turnerové, se ovšem její show nevysílá. Prodavačka tedy nevěděla, s kým má tu čest, a podle Winfreyové tak jednala pouze na základě její barvy pleti.

„Mohla jsem tam udělat kravál,” řekla Winfreyová v rozhovoru pro americkou televizi a dodala, že namísto toho obchod v klidu a bez hádek opustila. Její zážitek je podle ní důkazem, že rasismus představuje pro Švýcarsko velký problém.

Bylo to nedorozumění, tvrdí majitelka obchodu

Majitelka obchodu Trudie Gotzová řekla britské stanici BBC, že prodavačka Winfreyové ochotně předvedla několik jiných kusů zboží před tím, než došlo k onomu „nedorozumění”.

Ve Švýcarsku v současnosti vzbuzuje rozruch chystaný zákon, který by žadatelům o azyl, jichž je asi 48 tisíc, zakázal volný pohyb. Měli by například zákaz navštěvovat koupaliště, pohybovat se poblíž škol nebo chodit do veřejných knihoven. Zastánci zákona tvrdí, že držením žadatelů o azyl ve zvláštních zadržovacích centrech se předejde napětí s domácím obyvatelstvem. Obránci lidských práv to označují za apartheid.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám