Hlavní obsah

Za bombový útok dostal devětašedesátiletý Ital doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italský soud poslal v úterý do vězení na doživotí Giovanniho Vantaggiata, který má na svědomí bombový útok v Brindisi na jihovýchodě země. Loni v květnu při explozi zemřela šestnáctiletá studentka střední školy Melissa Bassiová a dalších devět lidí bylo zraněno, uvedla agentura ANSA.

Foto: ANSA, Reuters

Místo výbuchu v italském Brindisi. Foto z května 2012.

Článek

K výbuchu došlo v 7.45, tedy v době, kdy školáci přicházeli do školy. Podomácku vyrobená nálož byla ukrytá v kontejneru na odpad před školou. Policie původně vyšetřovala i variantu, že by za útokem mohla stát mafie.

V osudný den, 19. května, se totiž ve městě měla konat demonstrace právě proti mafii a jejím praktikám. Za několik dní se ale podařilo tuto variantu vyloučit a na základě videa z bezpečnostních kamer vyšetřovatelé identifikovali útočníka.

Devětašedesátiletý Vantiaggiato, majitel skladu paliva, u soudu neobjasnil motiv svého činu, potvrdil ale, že jednal sám. Podle jedné z vyšetřovacích verzí se dostal do finančních obtíží a ztratil mnoho zákazníků, některé právě ze zmíněné střední školy.

Svým činem se tak mohl mstít. Neměl přitom v úmyslu zůstat pouze u jednoho útoku. Policisty po svém zadržení přivedl rovněž na místo nedaleko města Lecce, kde schovával další tři výbušniny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám