Hlavní obsah

Řecko škrtá, kde může. Ruší veřejnoprávní televizi i rozhlas

Novinky, rei
Atény
Aktualizováno

Řecká vláda se rozhodla v rámci úsporných opatření zásadně omezit výdaje na veřejnoprávní televizi a rozhlas ERT. Vládní mluvčí stanici nazval útočištěm pro plýtvání. ERT přestala vysílat v úterý večer. Pracovníci, kteří skončí na dlažbě, ve středu před sídlem ERT protestovali. Vláda plánuje stanici později znovu spustit, její struktura však má být výrazně zjednodušená.

Poslední vysílání řecké veřejnoprávní televizeVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„ERT je příklad výjimečné neprůhlednosti a neuvěřitelné rozhazovačnosti. To teď končí,“ prohlásil mluvčí vlády Simos Kedikoglou.

„Jsme v šoku a naštvaní. Nemůžu akceptovat to, že v Řecku, kde je demokracie, nebude veřejné vysílání,“ řekla BBC Odin Linardatouová ze zahraniční redakce.

Propuštěno bude všech 2500 zaměstnanců. Dostanou odstupné a poté, co bude televize restrukturalizována, můžou požádat o práci v ní.

Rozhodnutí vlády vyvolalo pobouření nejen mezi zaměstnanci státní televize a rozhlasu, ale také u části veřejnosti. Ve středu před ústředím ERT v Aténách protestovaly tisíce lidí. Odbory aténských novinářů vyzvaly k 48hodinové protestní stávce.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Studio řecké veřejnoprávní televize ERT

Veřejnoprávní rozhlas v Řecku začal vysílat v roce 1938. Obyvatelé na provoz ERT, kterou tvoří tři televizní programy a několik celostátních i regionálních rozhlasových stanic, přispívají měsíčním poplatkem 4,30 euro (110 korun). Roční náklady na provoz ERT činily zhruba 300 miliónů eur (7,7 miliardy korun), uvedla ČTK.

Řecko zabředlo do dluhů a bankrot odvracelo mezinárodními půjčkami, jejichž podmínkami bylo zavedení výdajových škrtů a privatizace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám