Hlavní obsah

Výtržníci v Maďarsku zbili předsedu protirasistické společnosti

Výtržníci v neděli v Budapešti slovně a poté i fyzicky napadli předsedu protirasistické Společnosti Raoula Wallenberga. Jak v pondělí informovala maďarská agentura MTI, Ferenc Orosz při fotbalovém zápase na stadionu Ference Puskase napomenul pravicové fanoušky, kteří pokřikovali "Sieg Heil" (Vítězství zdar!).

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Památník holocaustu v Budapešti

Článek

Orosz se podle MTI dostal se skupinkou do slovního střetu, když výtržníky vyzval, aby s provoláváním nechvalně proslulého nacistického pozdravu přestali. Za to se mu dostalo spílání do "židovských komunistů". Po zápase mu při opuštění stadionu zastoupili cestu dva muži, z nichž jeden ho udeřil a zlomil mu nos.

Incident se odehrál jen několik dní před Světovým židovským kongresem, který reprezentuje židovské společnosti celého světa a který letos hostí Maďarsko. Tato akce se obvykle koná v Jeruzalémě, organizátoři ale podle Sdružení maďarských židovských organizací chtěli vyjádřit solidaritu s maďarskými Židy, kteří jsou v poslední době vystaveni sílícím verbálním útokům.

Společnost Raoula Wallenberga byla založena na počest švédského diplomata, který během holokaustu zachránil životy tisíců maďarských Židů. Židovské organizace a organizace obhájců lidských práv upozorňují, že antisemitismus zůstává vážným problémem maďarské společnosti. Vůdce krajně pravicové strany Jobbik například vyzval, aby byl v zájmu národní bezpečnosti sepsán seznam prominentních Židů.

Stoupenci krajní pravice se chystají v sobotu (v předvečer zahájení Světového židovského kongresu) uspořádat v Budapešti shromáždění proti bolševismu a sionismu.

Nedělní útok na Orosze podle MTI dnes důrazně odsoudil ministr zahraničí János Martonyi a ministr vnitra Sándor Pintér slíbil, že pachatelé budou zadrženi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám