Hlavní obsah

Dražba předmětů českých mecenášů ve Švýcarsku překonala odhady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern

Přibližně 3,7 miliónu švýcarských franků (77,5 miliónu korun), skoro trojnásobek původních odhadů, vynesla v sobotu ve Švýcarsku dražba mobiliáře ze zámku českých mecenášů a sběratelů umění Lotara a Věry Neumannových. Informoval o tom švýcarský server rts.ch. Nového majitele našlo 98 procent prodávaných artefaktů.

Foto: Profimedia.cz

Ředitel ženevské aukční síně Hôtel des Ventes Bernard Piguet s vázou z aukce

Článek

Nejdražším vydraženým předmětem se stala malba mistra ze 16. století podle proslulého italského renesančního umělce Tiziana. Prodala se za 570 000 franků (11,9 miliónu Kč). Za vyřezávanou komodu ve stylu Ludvíka XV. nový majitel zaplatil 297 000 franků.

"Je to velký úspěch. Sál byl pořád plný, dražit bylo možné i ve stanu postaveném na nádvoří," řekl podle webu ředitel ženevské aukční síně Hôtel des Ventes (HDV) Bernard Piguet. Dražby se podle něj zúčastnilo i mnoho místních milovníků umění, kteří kupovali další součásti zámeckého vybavení, nikoli nutně starobylé.

Zámek v Gingins stojí v sedmihektarovém parku. Neumannovi ho zakoupili v roce 1962. Lotar Neumann, který zemřel před 21 lety, byl z pražské židovské rodiny a druhou světovou válku přežil pod jiným jménem. Jeho manželka Věra zemřela letos. Dědici se pak rozhodli panství Gingins a jeho majetek rozdělit. Sám zámek z 15. století bude prodán později. Podle neoficiálních informací budou prodejci žádat 35 miliónů švýcarských franků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám