Hlavní obsah

Priklopil byl jediným únoscem Kampuschové, tvrdí vyšetřovatelé

– Vídeň

Mezinárodní tým vyšetřovatelů v závěrečné zprávě o prověření případu únosu Nataschi Kampuschové potvrdil, že únosce Wolfgang Priklopil byl "s vysokou pravděpodobností" samostatným pachatelem. Informoval o tom v pondělí podle televize ORF šéf německého Spolkového kriminálního úřadu (BKA) Jörg Ziercke.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Natascha Kampuschová

Článek

Nyní 25letou Rakušanku unesl 2. března 1998 jako desetiletou tehdy 44letý nezaměstnaný spojový technik Priklopil, když šla do školy. Po osmi a půl letech zajetí ve Strasshofu u Vídně se Kampuschové 23. srpna 2006 podařilo utéct. Únosce, který si prý chtěl z dívky vychovat ideální ženu, ještě týž den skočil pod vlak.

Foto: Profimedia.cz

Wolfgang Priklopil

Tým rakouských i zahraničních expertů nenašel nic, co by svědčilo o případných Priklopilových komplicích. Experti případ zkoumali od loňského července na doporučení vyšetřovacího výboru rakouského parlamentu, protože v předchozím vyšetřování se objevily nejasnosti. Vyšetřovatelé v pondělí zprávu předali parlamentnímu výboru.

"Z přezkoumání vyplynulo, že Wolfgang Priklopil únos s vysokou pravděpodobností provedl sám," řekl při prezentaci zprávy ve Vídni Ziercke.

Opak tvrdily různé spiklenecké teorie, ačkoli také Kampuschová vždy tvrdila, že Priklopil byl jediným únoscem. Priklopilův přítel Ernst H. byl v roce 2010 zproštěn obvinění, že byl spoluúnoscem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám