Hlavní obsah

Prodej masa ze zdechlin v Polsku byl neuvěřitelně ziskový

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Až neuvěřitelně lehce zbohatli lidé na prodeji masa uhynulých zvířat, který v minulých dnech v okolí polského města Lodž odhalila policie. Maso vydávali za plnohodnotné a dodávali ho do minimálně osmnácti masokombinátů v pěti vojvodstvích. Končilo nejčastěji v klobásách.

Foto: Todd Korol, Reuters

Pachatelé zdechliny nakupovali levně, jejich maso prodávali za desetinásobek. Ilustrační foto

Článek

Od zemědělců podezřelí vykupovali maso z uhynulého dobytka nebo těžce nemocné kusy v přepočtu za šest korun za kilo, uvedl ve středu list Fakt. Po zpracování na jatkách maso prodávali za 60 korun za kilogram jako maso zdravých zvířat.

Na jednom uhynulém kusu, který patřil do kafilérie, vydělali asi 20 000 korun a na jedné dodávce zvířat kolem 360 000 korun.

V tajných mrazácích měli uskladněno 120 tun podezřelého masa připraveného k distribuci. „Pokud by ho policie neodhalila, nečestní podnikatelé by na jeho prodeji vydělali další milión zlotých (přes šest miliónů korun),“ uvedl Fakt. Vzhledem k tomu, že šlo o nelegální, a tudíž nezdaněný obchod, měli velké zisky.

Z materiálů prokuratury v Lodži, která už dva týdny případ prošetřuje, plyne, že majitelé dvou firem v Bialé Rawské a Rawe Mazowiecké, které se obchodem se zdechlinami zabývaly, v poslední době nakoupili luxusní vily, auta a pozemky za desítky miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám