Hlavní obsah

Klaus dostal studenou sprchu za akt zvůle, píší v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/New York/Londýn

Žalobou skupiny senátorů na prezidenta Václava Klause se i v úterý zabývá několik renomovaných zahraničních deníků. Podle německého listu Die Welt je žaloba pro Klause studenou sprchou. Deník Süddeutsche Zeitung považuje za důvod podání žaloby "skandální amnestii“, která byla podle redakce „aktem zvůle“. Podobně hovoří i americký list The Washington Post. Jinak americký tisk hodnotí kauzu jako „bezpříkladnou“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav Klaus

Článek

"Skandální masová amnestie, kterou neochvějný konzervativec (Klaus) vyhlásil na Nový rok, ... osvobodila mimo jiné řadu údajných finančních akrobatů a velkopodvodníků," píše Süddeutsche Zeitung.

"Zkrátka přišly nejen desítky tisíc vkladatelů, kteří tím ztratili právo na náhradu škody, nýbrž všech deset miliónů občanů země," píše komentátor německého listu. "Neboť svrchovaný akt zvůle je tnutím do základu právního státu, jehož budování je po konci komunismu i tak dost obtížné," poznamenal list.

Podle Süddeutsche Zeitung čeští senátoři chtějí svým rozhodnutím dát najevo, že nemůže tak snadno vyváznout žádný veřejný činitel, který "tak neslavným způsobem jedná proti duchu demokracie".

Deník Die Welt žalobu označil za "studenou sprchou" pro Klause. Zároveň vysvětluje, že žaloba pro velezradu je v Česku jediný způsob, jak pohnat hlavu státu před soud, i kdyby mělo jít jen o záležitosti týkající se zanedbání nebo zneužití úřadu.

Podle amerických médií je žaloba na Klause „bezpříkladnou kauzou“. Washington Post píše, že jejím důvodem je „kontroverzní amnestie“.

Prezidentův odkaz dostal ránu

Deník Wall Street Journal napsal, že obvinění z velezrady je ohromujícím závěrem Klausovy dlouhé kariéry ve veřejné službě, jejíž počátky sahají až do období konce komunismu v bývalém Československu. Žaloba podle listu může Klausovi ztížit snahu zachovat si politický vliv.

I kdyby byl Klaus shledán vinným, bude to mít jen malý praktický efekt, všímá si v článku list The New York Times. Přesto analytici soudí, že senátní žaloba poznamená jeho odkaz a může odradit i budoucí prezidenty. Ti mají sice většinou jen ceremoniální roli, ale zároveň jmenují soudce, vyhlašují amnestie a ovlivňují zahraniční politiku, uvedl The New York Times.

Obsáhleji v úterý vývoj na Hradčanech komentovala britská rozhlasová stanice BBC. Podle komentátora Roba Camerona je výraz "impeachment", neboli ústavní žaloba, velké slovo pro politický útok na nejkontroverznější postavu státu, "konzervativního a výrazně euroskeptického" Václava Klause.

"Senát je plný Klausových levicových oponentů a není náhodou, že většina z 38 senátorů, kteří pro žalobu hlasovali, patří k opozičním sociálním demokratům," uvádí autor. "Jen málokdo ale čekal, že hlasování o žalobě projde. Skutečnost, že se tak stalo, svědčí o hloubce nálad, které vyvolala Klausova novoroční amnestie. Desítky závažných korupčních kauz se v jejím důsledku ocitly u ledu," píše se v komentáři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám