Hlavní obsah

Koncern Shell za znečištění delty Nigeru vesměs nemůže, shledal soud

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam

Soud v Nizozemsku ve středu zamítl čtyři z pěti žalob na britsko-nizozemský ropný koncern Shell kvůli znečištění delty řeky Niger v Nigérii ropou. Dceřiná společnost firmy má odškodnit pouze jednoho nigerijského zemědělce. Za kontaminaci půdy a vod v deltě můžou podle soudu hlavně sabotáže místních lidí.

Foto: Profimedia.cz

Delta Nigeru je zamořená ropou.

Článek

„Zaprvé bych měl říct, že jsme nikdy nesouhlasili už se samotným soudním řízením, ale s verdiktem jsme velmi spokojeni,“ prohlásil zástupce koncernu Allard Castelein.

Oproti tomu žalující strany - čtyři nigerijští zemědělci a ekologická organizace Friends of the Earth - uvedly, že jsou verdiktem „ohromeny“. Ekologičtí aktivisté plánují odvolání.

Je to vůbec poprvé, kdy firma se sídlem v Nizozemsku stanula před tamním soudem kvůli údajným trestným činům její dceřiné společnosti v zahraničí. Žaloba se vztahovala na ropné úniky ve čtyřech oblastech delty Nigeru. Tamní farmáři si stěžovali, že se ropou otrávily ryby v jejich jezerech a surovina zamořila půdu v okolí.

Podle soudu ale byly ropovody a ropná zařízení dostatečně zabezpečené a za úniky mohly hlavně sabotáže vedené třetí stranou. Nedbalost uznal soud pouze v jednom případě. Výši kompenzací, které má Shell Nigeria poškozenému zaplatit, soud teprve stanoví.

Ropa se v deltě Nigeru těží od konce 50. let. Podle OSN potrvá až 30 let, než se tamní prostředí vzpamatuje ze způsobených škod.

Reklama

Výběr článků

Načítám