Hlavní obsah

Na 100 000 lidí požadovalo přemístění vězňů ETA do Baskicka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bilbao

Desetitisíce demonstrantů v sobotu v baskickém Bilbau na severu Španělska požadovaly, aby věznění členové baskické separatistické organizace ETA ve Španělsku a Francii byli přemístěni do Baskicka. Lidé volali i po amnestii pro tyto vězně. Stejný požadavek vyjádřila loni ETA jako podmínku k definitivnímu ukončení své ozbrojené činnosti. Madrid požadavek ETA odmítl.

Foto: Vincent West, Reuters

Demonstrace za přemístění vězňů ETA do Baskicka

Článek

"Jedná se o kolosální demonstraci," prohlásil jeden z pořadatelů, podle kterých se sešlo 110 000 osob. "Dokud se problém s vězni nevyřeší, tak nebude mír," tvrdil 75letý Begonia Macazadar, jehož bratranec je vězněn v Paříži. "Vláda nic neudělá, ale je to způsob, jak na ni tlačit," řekl pesimisticky 20letý student Yosu Ramoz.

Ze 700 členů ETA jich na svobodě zůstaly jen desítky, tvrdí baskičtí aktivisté. Více než 600 členů ETA je podle nich ve francouzských a španělských žalářích, které leží v průměru 750 kilometrů od jejich domovů. Někteří z vězňů jsou prý navíc vážně nemocní.

ETA je na seznamu teroristických organizací ve Spojených státech a Evropské unii, které jí přisuzují smrt více než 800 lidí. Poslední atentát této organizace byl zaznamenán ve Španělsku v srpnu 2009.

ETA loni navrhovala, že výměnou za své rozpuštění budou věznění příslušníci ETA přemístěni do věznic v Baskicku a později propuštěni a že Španělsko a Francie umožní návrat baskických uprchlíků do vlasti. Madridský kabinet ale žádá rozpuštění bez jakýchkoli podmínek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám