Hlavní obsah

Rusko se omluvilo za novináře u zadržení auta českého konzulátu

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jekatěrinburg

Zástupci detašovaného pracoviště ruského ministerstva zahraničí v Jekatěrinburgu se podle českého konzula v tomto městě Karla Borůvky omluvili české straně za postup místních médií při čtvrtečním incidentu. Ruská policie při něm zadržela auto konzulátu ČR a požadovala po řidiči dechovou zkoušku. Borůvka to v pondělí potvrdil Právu.

Foto: Profimedia.cz

Ruská dopravní policie. Ilustrační foto

Článek

„Vznesl jsem dotaz, co to mělo znamenat, proč se to stalo a kdo přizval novináře, protože šlo o velmi nestandardní akci,“ řekl konzul. Poukázal na to, že novináři byli na místě brzy a že v televizi se objevily policejní záběry ze zadržení vozidla, což je – jak dodal – velmi závažné.

Za mediální stránku věci se ruská strana omluvila a od postupu novinářů se distancovala. Prý šlo o bulvární média. „Byla to naprosto nemístná skandalizace,“ dodal Borůvka s tím, že ještě tento týden předá pobočce ministerstva zahraničí v Jekatěrinburgu oficiální písemnou diplomatickou nótu.

Ruské úřady podle konzula přislíbily, že záležitost prošetří a budou českou stranu o výsledcích informovat.

Česká strana postup policie rozhodně odmítla a důrazně popřela, že by dotyčný před jízdou požil alkohol.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám