Hlavní obsah

V Německu se skrývá přes 100 pravicových extremistů

Berlín

V Německu se skrývá více než stovka hledaných pravicových radikálů. Řekl to nedělníku Welt am Sonntag německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich. Loni v listopadu se podařilo odhalit neonacistickou buňku z východoněmeckého města Zwickau (Cvikov), která v letech 2000 až 2007 zavraždila osm tureckých imigrantů a jednoho Řeka. Hledaných neonacistů jsou však v Německu stále desítky.

Foto: Profimedia.cz

V Německu se údajně ukrývá mnoho hledaných neonacistů. Ilustrační foto

Článek

Spolkový kriminální úřad vychází ze stavu v polovině září, kdy byly vydány zatykače na 110 skrývajících se pravicových extremistů, řekl Friedrich v rozhovoru. Bezpečnostní expert vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Wolfgang Bosbach podle agentury DPA označil číslo za "děsivě vysoké".

Ministr z bavorské CSU se nedomnívá, že by šlo o napodobovatele neonacistické teroristické buňky, která zabíjela náhodně vybrané lidi.

"Ale pokládám za možné, že v prostředí pravicových extremistů bude stále znovu docházet k plynulým přechodům k násilným a teroristickým proudům. A proti tomu se musíme vyzbrojit," zdůraznil Friedrich.

Připomněl přitom i nedávno zřízenou elektronickou databázi pravicových extremistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám