Hlavní obsah

V Dagestánu zabíjela bývalá herečka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Sebevražedný atentát v severokavkazském Dagestánu, při němž v úterý zahynulo sedm lidí, spáchala bývalá divadelní herečka a tanečnice break dance Aminat Kurbanová. Dagestánské ministerstvo vnitra uveřejnilo na svých stránkách fotografii třicetileté vražednice, která nedávno přestoupila na islám.

Foto: Kazbek Basayev, Reuters

Příslušník speciálních sil na místě sebevražedného atentátu

Článek

Teroristický čin spáchala v domě vesnického islámského učence, kam vešla jako poutnice. Byla ale opásaná výbušninami, které potom odpálila. Zahynula nejen ona, ale i islámský duchovní a pět lidí, kteří byli v jeho blízkosti.

List Kommersant přinesl zajímavé detaily ze života atentátnice. Kurbanová studovala v Dagestánu herectví a na fakultě se seznámila se svým prvním mužem. Spolu studovali herectví a spolu i tancovali break dance. Manžel ji ale pomalu začal přivádět k vahhábismu, což je radikální větev islámu.

Od herectví k džihádu

Po ukončení studií začala pracovat v ruském divadle. Ale herečkou nebyla dlouho. Opustila herectví, protože tato práce neodpovídala jejím novým náboženským postojům. Brzy přišla o prvního manžela, který byl zabit. Poté se ještě třikrát vdala, vždy za islámského radikála.

Její druhý muž byl zadržen a po odpykání nevelkého trestu se kategoricky odmítl vrátit k ilegálnímu boji. V té době už ale byla Aminat zuřivou fanatičkou a verbovala další lidi. Třetí muž zahynul v autě, kde mu vybuchla podomácku vyrobená bomba.

Po jeho smrti jí spolubojovníci přikázali, aby odešla do ilegality. V té době už po ní pátraly bezpečnostní síly. Kurbanová se začala připravovat na roli sebevražedné atentátnice. Potom dostala úkol jít do domu islámského učence. Zprvu ji tam nechtěli pustit, ale nakonec se jí podařilo stráže přesvědčit, že je Ruska, která chce přejít na islám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám