Hlavní obsah

Slovákovi vyoperovali z oka deseticentimetrového červa

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenští lékaři zažili minulý týden podobný šok, jako před časem jejich kolegové v Bombaji. Jozef Zmatek (72) z obce Dedinka v okresu Nové Zámky měl v oku deseticentimetrového červa. Ind Krishnamurthy měl v oku červa ještě o tři centimetry delšího.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Detailní záběr na operované oko.

Článek

Zmatek přišel minulý čtvrtek k očnímu lékaři s tím, že ho bolí oko. „Bolest v oku jsem pocítil ve středu, dal jsem si kapky a doufal, že bolest ustoupí. Když se tak nestalo, jel jsem na pohotovost do Nitry. Sestřička si všimla, že se mi v oku něco hýbe,“ řekl Zmatek deníku Nový čas.

Zdravotní sestra viděla v televizi reportáž o zmíněném Indovi, a tak nic nenechala náhodě a přivolala lékařku. Operační zákrok trval několik minut. „Po operaci se mi ulevilo. Červ měl délku deset centimetrů a nikdo nedovede vysvětlit, jak se mi dostal do oka,“ uvedl Zmatek.

Lékařka to šla zapít

Lékařka se pacientovi po zákroku přiznala, že po takovém zážitku půjde domů a dá si dvě deci vína, protože něco podobného ještě ve své praxi nezažila.

Zmatek říká, že doposud byl zdráv a nic mu nechybělo. „K lékaři jsem chodil pouze na pravidelné prohlídky. Věřím, že moje trápení s červy v těle už tímto skončilo,“ dodal.

Lékaři vyndali Indovi z oka živého třinácticentimetrového červa

Zda měl v oku vlasovce očního (Loa loa) jako jeho indický souputník, objasní až laboratorní testy. Tento tvor se za několik let vyvine z larvy v červa dlouhého tři až sedm centimetrů. Loa loa se vyskytuje především v tropech. „Nikde jsem nebyl, nechápu, jak se tam dostal,“ říká slovenský důchodce.

Odborníci tvrdí, že vlasovec oční se v našich oblastech nevyskytuje a nedorůstá do délky deset centimetrů. Oteplování a změna klimatu však mohou do střední Evropy přinést i nové nemoci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám