Hlavní obsah

V Bavorsku zemřel čtvrtý nejhledanější válečný zločinec

V Bavorsku tento týden zemřel nacistický zločinec Klaas Carel Faber, bývalý dobrovolník jednotek Waffen SS. Informoval o tom portál donaukurier.de. Do sobotního večera úřady jeho smrt oficiálně nepotvrdily. Podle výroční zprávy jeruzalémského Centra Simona Wiesenthala zveřejněné v dubnu byl devadesátiletý Faber čtvrtým na seznamu nejhledanějších nacistických válečných zločinců.

Foto: Wikipedia.org

Klaas Carel Faber

Článek

Na Wiesenthalově soupisu měl přitom Faber pořadové číslo dvě. Jedničkou zůstane i po jeho smrti Maďar László Csatáry, jenž jako policejní šéf v Košicích na jaře 1944 sehrál významnou úlohu při deportaci 15 700 Židů do Osvětimi. Ještě před tuto dvojicí jsou ovšem uvedeni Alois Brunner, blízký spolupracovník jednoho z hlavních organizátorů holokaustu Adolfa Eichmanna, a Aribert Heim spojovaný s podáváním smrtících injekcí v koncentračním táboře Mauthausen - již řadu let nejsou zprávy o jejich osudu, ale dokud nebude potvrzena jejich smrt, středisko je hodlá uvádět v čele seznamu hledaných.

Faber zemřel ve čtvrtek nemocnici v Ingolstadtu na selhání ledvin, uvedl s odvoláním na nejmenované zdroje donaukurier.de. Podle agentury AP Faberovu smrt potvrdila nizozemskému portálu de Nieuwe Pers jeho manželka Jacoba i jistý lékař.

V březnu ve věku 91 let rovněž v Německu zemřel nacistický zločinec John Demjanjuk, kterého soud nepravomocně odsoudil z napomáhání k vraždám více než 28 000 Židů ve vyhlazovacím táboře Sobibór, kde působil jako strážný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám