Hlavní obsah

Policisté použili opakovaně taser na seniora s alzheimerem, nechtěl do špitálu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Dva měsíce už se léčí na psychiatrii 58letý Peter Russell poté, co proti němu britští policisté několikrát použili 6. března paralyzér. Odmítal se nechat převézt do nemocnice. U muže byla diagnostikována Alzheimerova choroba. Případ dále rozvířil diskusi ohledně využití taseru. Společnost pro nemocné Alzheimerovou chorobou uvedla, že případ ukazuje nepochopení problémů demence.

Článek

U Russella, který pracoval jako farmář, byla zjištěna Alzheimerova choroba a on musel odejít předčasně do důchodu. V úterý 6. března ho navštívil psychiatr a dvě sestry v domě v Epsworthu, kde žije se svou druhou ženou Diannou.

Russell se rozčílil, když slyšel, jak se baví o tom, že by měl jít do nemocnice. Podle manželky začal nadávat a rozbíjet nádobí. Dianne mu nabídla cukroví a dala mu jeho oblíbeného kašpárka Noddyho, aby se uklidnil, že ho pak převeze do nemocnice soused, ale to zdravotníci nechtěli.

O několik hodin později lékař a sociální pracovnice se zdravotním konzultantem přijeli za Russellem a začali hovořit o přivolání sanitky. To Russella opět rozčílilo. Lékař odešel a byla zavolána policie.

Tvrdý zásah policie

Policisté manželce řekli, aby šla do kuchyně. Do obýváku vstoupilo šest policistů. Ti ale nedokázali muže zvládnout a použili opakovaně taser, dokud neležel na zemi zpacifikovaný. Jedna z plačících policistek se pak manželce omluvila: „Nechtěli jsme to udělat, ale neměli jsme jinou možnost.“

Russellová řekla listu Daily Mail: „Rval se s nimi, protože nechtěl do nemocnice. Byl vyděšený. Křičel 'vypadněte'.“

Zásah policie manželka považuje za naprosto neadekvátní: „Nebyl ozbrojený, nechtěl se zabít, tak na něj neměli použít taser.“ Dodala, že ho nesli se svázanýma nohama a rukama jako pytel brambor.

Pobouřen ale byl i soused, když viděl, jak muže vynášejí. „Způsob, jakým s ním zacházeli, byl nechutný,“ řekl Jez Taylor. Podle něj by se Russellová měla obrátit na policejní inspekci a podat stížnost.

Superintendant David Hilditch své podřízené ale hájí: „Policisté čelili značné úrovni násilí.“ Podle něj proto museli použít taser, aby nebyli zraněni. Dva i přesto utrpěli drobnější poranění.

Společnost nechápe demenci

Případ otevírá i otázku, kdy má být člověk převezen do nemocnice, pokud sám nechce. Kde končí jeho právo na svobodnou volbu o hospitalizaci.

Sarah Moodyová z Alzheimerovy společnosti říká: „Tento nešťastný incident ilustruje nedostatek pochopení společnosti pro demenci.“ Podle ní společnost ani neví, jak s takovými lidmi jednat.

Muž se po několika zásazích napětím 50 000 voltů léčí na psychiatrii a jeho žena, kterou si vzal v roce 2010, je stále traumatizována.

Anketa

Má být nemocný nucen násilím jít do nemocnice, když nechce?
Ano
3,6 %
Jen když je ohrožen na životě
55,5 %
Ne
40,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4611 čtenářů.

TASER

:: Paralyzér, který omračuje pomocí silného elektrického výboje.

:: Elektrický výboj prochází jen příčně pruhovaným svalstvem, takže nenarušuje činnost srdce ani svěračů. Zasažená osoba je tedy při plném vědomí, vidí a slyší, ale nedokáže ovládat své svaly. Účinky paralyzéru po chvíli odezní.

:: U některých lidí nicméně může vyvolat srdeční arytmii, někdy až infarkt.

:: OSN v roce 2007 označila používání elektrických paralyzérů za formu mučení.

Reklama

Výběr článků

Načítám