Hlavní obsah

Koně svatého Václava přestěhovali na veterinární fakultu

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Ve východoslovenském městě Košice zmizela z veřejného prostranství, kde se dosud nacházela, socha koně svatého Václava. Přestěhovali ji do areálu Univerzity veterinárního lékařství a farmacie. Samozřejmě se nejedná o sochu koně z pražského Václavského náměstí, ale o jeho kopii.

Foto: Profimedia.cz

Socha sv. Václava v Praze

Článek

V roce 1979 byly v ČKD Blansko vyrobeny dvě bronzové kopie sochy koně Arda. Jedna skončila v Brně a druhá v Košicích. Kopie jsou o něco menší než originál Josefa Václava Myslbeka na Václavském náměstí.

Košická veterinární škola tehdy oslavovala 30. výročí vzniku a veterináři uspořádali sbírku, aby sochu získali. Za 4,5 tuny vážící sochu zaplatili půl miliónu korun a Ardo byl umístěn v areálu školy.

Město najde za Arda náhradu

Vedení města Košice před deseti lety přestěhovalo sochu Arda na veřejné prostranství, aby se stala jednou z turistických atrakcí. Obyvatelé i návštěvníci města si sochu oblíbili a často se u ní fotografovali. Jenže v pondělí 30. dubna 2012 smlouva s univerzitou vypršela. A tak se kůň opět stěhuje zpět na půdu univerzity. „Zájemci si mohou sochu prohlédnout v areálu univerzity,“ uvedl rektor Emil Pilipčinec.

Košičané jsou stěhováním sochy pobouřeni. „Byla to hezká atrakce a je velká škoda, že sochu odstěhují,“ říká jeden z místních obyvatel. Mluvčí košického magistrátu Martina Viktorínová slibuje, že město najde za Arda adekvátní náhradu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám