Hlavní obsah

Habsburk si stěžuje ve Štrasburku, že nesmí být prezident

Vídeň

Člen dynastie Habsburků, která vládla rakousko-uherské monarchii, si kvůli prezidentským volbám v Rakousku stěžuje u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Rakouský politik Ulrich Habsburg-Lothringen chtěl letos v dubnu kandidovat na prezidenta. Rakouské zákony ale příslušníkům rodů, které kdysi panovaly, zakazují se o funkci hlavy státu alpské republiky ucházet.

Foto: Profimedia.cz

Ulrich Habsburg-Lothringen

Článek

Korutanský politik Zelených si ve Štrasburku stěžuje "na porušení lidského práva na účast v demokratických volbách".

Prezidentské volby v Rakousku se konaly letos 25. dubna. Vládnoucí sociální demokraté a lidovci, kteří tvoří v Rakousku velkou koalici, se už před nimi zmiňovali o změně příslušného paragrafu. Socialisté tehdy ale říkali, že by úpravu legislativy nechali raději až na dobu po volbách. Zelení to podporovali, stejně jako další strany či prezident Heinz Fischer.

Stěžovatelův právník Rudi Vouk uvedl, že Ulrich Habsburg-Lothringen nyní dlouho vyčkával, jestli politické strany v parlamentu zákon změní. "Bohužel se to dosud nestalo," řekl advokát rádiu Ö1. Stížnost na porušení práva je prý možné podat do šesti měsíců po volbách. Lhůta tedy pomalu končila.

"Očekávám do roku či dvou pozitivní rozhodnutí," řekl ke své stížnosti do Štrasburku Habsburg-Lothringen stanici Ö1.

Nesehnal dost podpisů

Habsburg-Lothringen si spolu se svou snachou na nemožnost kandidovat stěžoval už loni u rakouského ústavního soudu. Soudci mu ale nevyhověli. Uvedli, že nemohou rozhodnout před tím, než se volby uskuteční.

I přes zákaz se politik Zelených snažil do prezidentského boje zapojit. Nepodařilo se mu ale sehnat dostatečný počet podpisů svých příznivců, takže nakonec letos na jaře stejně nemohl kandidovat.

Zákaz, že Habsburkové i členové dalších kdysi vládnoucích rodů nesmějí kandidovat na prezidenta, Rakousko zavedlo hned po vyhlášení republiky v roce 1918. Po rozpadu monarchie jim mělo opatření zabránit v návratu k moci a nastolení starých pořádků. Zákaz se vztahuje nejen na případné následníky trůnu, ale na všechny příslušníky rodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám