Hlavní obsah

Oběti zneužívání kněžími mají v Rakousku naději na statisícové odškodné

Vídeň

Rakouská komise pro oběti sexuálního zneužívání a týrání v katolické církvi v pátek představila model odškodnění. Poškozené dělí do čtyř kategorií. Mohli by podle závažnosti svého případu dostat až 25 000 eur (přes 644 000 Kč). Ve "zvlášť extrémních případech" by suma mohla být ještě vyšší.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Skandál kolem sexuálního zneužívání dětí katolickými duchovními propukl letos počátkem března. Od té doby se ozvalo už několik stovek obětí. Případy se odehrály většinou před pár desetiletími. Podobné skandály zmítají i církví v Německu či Irsku.

O pomoc obětem by se měla v Rakousku postarat zvláštní komise, za jejímž vznikem stojí rakouský kardinál. Katolická církev také hradí její činnost. V čele týmu stojí bývalá štýrská hejtmanka Waltraud Klasnicová. Mnohé oběti ale nemají v tuto někdejší lidoveckou političku a v její komisi důvěru. Podle nich je příliš spjata s církví a má hlavně napravit její obraz v očích veřejnosti.

Do fondu mají přispět pachatelé a jejich zaměstnavatelé

Komise uvedla, že by se odškodnění pro oběti mělo dělit do čtyř kategorií podle závažnosti případu a mělo by zahrnovat bolestné a náklady za terapii. Poškození, kteří nezažili při zneužívání násilí, by měli dostat 5000 eur (zhruba 129 000 Kč). Lidem, kteří byli zneužívání vystaveni opakovaně a po delší čas nebo zažili závažné napadení jako znásilnění, by mělo připadnout 15 000 eur (asi 386 000 Kč). Oběti několikaletého zneužívání s poraněními a psychickými potížemi by měly získat 25 000 eur (přes 644 000 Kč). Nad tuto částku se dostane odškodné pro "zvlášť extrémní případy".

Peníze pro oběti by měla komise vzít z nové nadace, o jejímž zřízení rozhodla tento týden v Mariazellu rakouská biskupská konference. Fond by měli podle biskupů naplnit pachatelé a instituce, v nichž působili. Podle komise je církev připravena zaplatit odškodné "dobrovolně bez ohledu na právní promlčecí lhůty".

Komise vyzvala případné poškozené, aby se jí co nejdříve přihlásili, pokud to ještě neudělali. Měli by tak učinit nejpozději do konce roku. Zatím se na ni obrátilo kolem 200 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám