Hlavní obsah

Stalin dvakrát odvolal atentát na Hitlera

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Bývalý sovětský vůdce Josif Stalin měl nejméně dvě šance dát zabít nacistického předáka Adolfa Hitlera, ale plány zrušil. Bál se, že by pak Německo uzavřelo separátní mírovou dohodu se Západem. Podle agentury RIA Novosti to v úterý na konferenci v Moskvě řekl předseda Klubu armádních velitelů Anatolij Kulikov.

Foto: ČTK

Adolf Hitler

Článek

„Byl vypracován konkrétní plán vraždy Hitlera v jeho bunkru, ale Stalin ho náhle v roce 1943 odvolal kvůli obavám, že po Hitlerově smrti by jeho spolupracovníci uzavřeli separátní mírovou dohodu s Británií a Spojenými státy,“ řekl penzionovaný armádní generál Kulikov. Uvedl, že existují dokumenty, které to dokládají.

Kulikov doplnil, že Sovětský svaz měl druhou příležitost Hitlera zabít o rok později, kdy se jeho muži podařilo infiltrovat Hitlerovo okolí a těšil se velké důvěře německého vedení. „Byl připraven detailní plán, ale Stalin ho zrušil znovu,“ poznamenal.

Podle historické obce bylo během let 1939 až 1945 plánováno 17 pokusů o Hitlerovo zavraždění. Žádný se záměrů neuspěl. Hitler spáchal i se svou partnerkou Evou Braunovou sebevraždu ve svém berlínském bunkru poté, co město v květnu 1945 dobyla Rudá armáda.

Reklama

Výběr článků

Načítám